Podsticajna sredstva za sve koji se bave poljoprivredom

Bez autora
Jan 30 2013

Skupština Srbije usvojila je u sredu Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji bi prvi put trebalo da svim oblicima agrarne proizvodnje obezbedi dugoročan, transparentan i održiv način podsticaja, ali i umanji ulogu vlade u toj oblasti. Novi zakon trebalo bi da pruži priliku poljoprivrednicima da planiraju ulaganja i na najbolji način raspolažu novcem, a obim sredstava za podsticaj ne može biti manji od pet posto republičkog budžeta. Pomoć će moći da dobiju svi koji se bave poljoprivredom, i fizička i pravna lica, a prvi put su podsticajima obuhvaćeni živinarstvo i ribarstvo. Zakon definiše minimalni iznos podsticaja, od 6.000 dinara po hektaru, koji će moći i da se uvećava u zavisnosti raspoloživih sredstava u budžetu. Maksimalno će se regresirati 100 hektara, dok će ostatak regresa moći da se ostvari preko dizel goriva, djubriva, semena, osiguranja useva i skladištenja.

Usvojen Zakon o podsticajima u poljoprivrediSkupština Srbije usvojila je u sredu Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji bi prvi put trebalo da svim oblicima agrarne proizvodnje obezbedi dugoročan, transparentan i održiv način podsticaja, ali i umanji ulogu vlade u toj oblasti.

Novi zakon trebalo bi da pruži priliku poljoprivrednicima da planiraju ulaganja i na najbolji način raspolažu novcem, a obim sredstava za podsticaj ne može biti manji od pet posto republičkog budžeta.

Pomoć će moći da dobiju svi koji se bave poljoprivredom, i fizička i pravna lica, a prvi put su podsticajima obuhvaćeni živinarstvo i ribarstvo.

Zakon definiše minimalni iznos podsticaja, od 6.000 dinara po hektaru, koji će moći i da se uvećava u zavisnosti raspoloživih sredstava u budžetu. Maksimalno će se regresirati 100 hektara, dok će ostatak regresa moći da se ostvari preko dizel goriva, djubriva, semena, osiguranja useva i skladištenja.

Predviđene su tri vrste podsticaja i to direktna plaćanja, mere za razvoj sela i posebni podsticaji, a u oblasti direktnih plaćanja to su premije za mleko, podsticaj za proizvodnju, regresi i kreditna podrška.

Novi zakon predviđa uvođenje registra subvencija koji će sadržati podatke ko je, kakve i kolike subvencije dobio, kao i da sredstva ostvarena na osnovu podsticaja ne mogu biti predmet izvršenja.

Za zakon su glasala 133 poslanika vladajuće koalicije, protiv je bio 21 poslanik opozicije, dok 11 poslanika nije glasalo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik