Poljoprivreda ključna u smanjenju deficita

Bez autora
May 13 2010

Konstantan rast izvoza i bilansni suficit, u situaciji kada ukupna srpska privreda beleži negativan trgovinski bilans, opredelili su da poljoprivreda i prehrambena industrija imaju ključnu ulogu u doprinosu smanjivanju trgovinskog deficita zemlje. Srbija je zemlja sa visokim potencijalima za poljoprivrednu proizvodnju, raspoloživim kapacitetima, povoljnim klimatskim i zemljišnim uslovima. Za strane investitore ulaganje u srpsku poljoprivredu svakako je izazov, jer svaki strani investitor koji zasnuje proizvodnju u Srbiji može da se koristi beneficijama koje Srbija uživa u okviru CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu i sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom i Belorusijom. Uspostavljena zona trgovine sa visokim stepenom liberalizacije i opredeljenjem da se u narednom periodu obezbedi potpuna liberalizacija, daje sigurnost investicijama i predvidljivost poslovanja na duži vremenski rok. Pozitivni su izvozni rezultati srpske poljoprivrede umnogome potpomognuti merama agrarne politike Ministarstva poljoprivrede, kako direktnim - kroz podsticaj izvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, tako i indirektno - omogućavanjem investiranja u modernizaciju i intenziviranje proizvodnje, uvođenjem međunarodnih standarda i proizvodnjom proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Poljoprivreda ključna u smanjenju deficitaKonstantan rast izvoza i bilansni suficit, u situaciji kada ukupna srpska privreda beleži negativan trgovinski bilans, opredelili su da poljoprivreda i prehrambena industrija imaju ključnu ulogu u doprinosu smanjivanju trgovinskog deficita zemlje, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin.

"Srbija je zemlja sa visokim potencijalima za poljoprivrednu proizvodnju, raspoloživim kapacitetima, povoljnim klimatskim i zemljišnim uslovima", naglasio je Dragin u intervjuu publikaciji "Poslovi" u izdanju Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

On je istakao da je za strane investitore ulaganje u srpsku poljoprivredu svakako izazov, jer svaki strani investitor koji zasnuje proizvodnju u Srbiji može da se koristi beneficijama koje Srbija uživa u okviru CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu i sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom i Belorusijom.

"Uspostavljena zona trgovine sa visokim stepenom liberalizacije i opredeljenjem da se u narednom periodu obezbedi potpuna liberalizacija, daje sigurnost investicijama i predvidljivost poslovanja na duži vremenski rok", naveo je ministar.

Dragin je napomenuo i da su pozitivni izvozni rezultati srpske poljoprivrede umnogome potpomognuti merama agrarne politike Ministarstva poljoprivrede, kako direktnim - kroz podsticaj izvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, tako i indirektno - omogućavanjem investiranja u modernizaciju i intenziviranje proizvodnje, uvođenjem međunarodnih standarda i proizvodnjom proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Indirektne mere odnose se i na pružanje podrške Ministarstva poljoprivrede promovisanju srpske poljoprivrede na domaćim i međunarodnim sajamskim manifestacijama.

Ministarstvo poljoprivrede aktivno učestvuje i u realizaciji predstojećeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, od 15. do 22. maja, rekao je Dragin, dodajući da se to odnosi na izlagački nastup, ali i na učešće u oblasti međunarodne saradnje.

"Dolazak na ovaj značajan događaj potvrdile su visoke delegacije Portugala, Mađarske, Slovačke, Češke Republike, Estonije, Litvanije, Republike Srpske, Makedonije, Hrvatske, Etiopije, Holandije i Italije", istakao je Dragin.

"Za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede investicije u poljoprivredi su imperativ. Zato ohrabruje najavljeni dolazak stranih delegacija, jer to ukazuje na zainteresovanost zemalja da učestvuju u investicionim projektima i ulažu u Srbiju", zaključio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik