Poljoprivreda velika razvojna šansa Srbije

Bez autora
May 19 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić otvorio je u subotu 80. međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu i tom prilikom poručio da Srbija ima šansu da postane gigant u toj oblasti i učini preokret u poljoprivrednoj proizvodnji, koji može dovesti do bržeg razvoja zemlje u celini. U toku je izrada Strategije razvoja poljoprivrede u Srbiji od 2014. do 2024. godine koja će biti završena do kraja ove godine, i koja predstavlja plan razvoja poljoprivrede u periodu od narednih deset godina usklađen sa politikom EU. Cilj je stvaranje konkurentne poljoprivrede, jačanje ruralnog razvoja, intenziviranje proizvodnje i proizvodnja hrane visokog kvaliteta, uz visok stepen očuvanja životne sredine. Poljoprivreda čini 11 posto BDP-a Srbije i zapošljava značajan broj ljudi, a sa druge strane čini 23 posto ukupnog izvoza i svega sedam posto uvoza naše zemlje, što stvara godišnji trgovinski suficit u iznosu od 1,2 milijarde dolara.

Poljoprivreda velika razvojna šansa SrbijePredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić otvorio je u subotu 80. međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu i tom prilikom poručio da Srbija ima šansu da postane gigant u toj oblasti i učini preokret u poljoprivrednoj proizvodnji, koji može dovesti do bržeg razvoja zemlje u celini.

Dačić je istakao da bi ta šansa trebalo da bude iskorišćena u situaciji kada su političke prilike drugačije, i kada se na Srbiju iz sveta gleda na drugačiji način.

On je ukazao na to da je u toku izrada Strategije razvoja poljoprivrede u Srbiji od 2014. do 2024. godine koja će biti završena do kraja ove godine, i koja predstavlja plan razvoja poljoprivrede u periodu od narednih deset godina usklađen sa politikom EU. Cilj je stvaranje konkurentne poljoprivrede, jačanje ruralnog razvoja, intenziviranje proizvodnje i proizvodnja hrane visokog kvaliteta, uz visok stepen očuvanja životne sredine.

Premijer je saopštio da poljoprivreda čini 11 posto BDP-a Srbije i zapošljava značajan broj ljudi, a da sa druge strane čini 23 posto ukupnog izvoza i svega sedam posto uvoza naše zemlje, što stvara godišnji trgovinski suficit u iznosu od 1,2 milijarde dolara. 

Naša poljoprivreda i prehrambena industrija, kako je naglasio, u potpunosti mogu da zadovolje domaće tržište, ali je specifičnost ove privredne grane u tome da ona mnogo zavisi od klimatskih uslova, zbog čega je važno da što pre osavremenimo proizvodnju. Iz tog razloga su, kako je istakao, potrebne velike investicije u sisteme navodnjavanja i sve druge mere koje bi omogućile njenu manju zavisnost od vremenskih uslova.

Govoreći o investicijama, on je rekao da očekuje i da se nada da će, uz ulaganja koja stižu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u sektoru poljoprivrede biti još nekoliko velikih investitora.

Prema njegovoj oceni, Srbija je velika bašta u Evropi po svojim predispozicijama, lokaciji, kvalitetu zemljišta, klimatskim uslovima, ali i po visokom kvalitetu stručnjaka, ali je daleko od toga da bude lider u oblasti poljoprivrede, što mora da se promeni.

Dačiću je povodom 90-godišnjice Novosadskog sajma Zlatnu plaketu uručio direktor sajma Dragan Lukač.

Ta sajamska kuća ove godine proslavlja dva jubileja - 90-godišnjicu postojanja i 80-godišnjicu međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Sajam poljoprivrede manifestacija prepoznatljiva u svetu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević istakao je na Poslovnom forumu “Hrana – što nas spaja to nas i povezuje” da Srbija ima šta da pokaže i čime da se ponosi u oblasti poljoprivrede, ali i da želi da prihvati novine koje donose gosti iz inostranstva.

Knežević je izrazio nadu da će, u svetlu toga što će Hrvatska koja je zemlja-partner ovogodišnje manifestacije za 40 dana postati ravnopravan član EU, ojačati saradnju te zemlje sa Srbijom.

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina istakao je da je Hrvatska sa ponosom partner ovog jubilarnog sajma koji je prepoznatljiv u svetu, i izrazio zadovoljstvo zbog toga što su značaj te manifestacije prepoznali i preduzetnici iz Hrvatske, koji na njoj učestvuju u velikom broju.

Jakovina je rekao da je sve vredno što poljoprivreda Hrvatske može da proizvede izloženo na štandu te zemlje, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Poslovni forum organizovali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije i Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, a pored predstavnika ministarstava, ovaj skup je okupio i predstavnike privrednih komora i najuticajnijih kompanija dveju zemalja.

Ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović iskazala je zadovoljstvo zbog toga što se danas nalazi u srpskoj prestonici poljoprivrede.

Ako gledamo unazad 80 godina, videćemo suštinsku povezanost Vojvodine i poljoprivrede i Novog Sada i poljoprivrede, ali i dokaz da je Srbija oduvek bila poljoprivredna zemlja, poručila je Kalanović i ocenila da je ovaj sajam prilika za upoznavanje sa novinama u oblasti poljoprivrede.

Svakog dana održavanja sajma, na svom štandu u “Master” hali, predstavnici Ministarstva biće na raspolaganju svim poljoprivrednicima i posetiocima, koje će informisati o svom radu i aktivnostima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik