Pomoć države IMT-u za povećanje proizvodnje

Bez autora
May 15 2013

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević najavio je danas da će država ove godine podržati Industriju mašina i traktora (IMT) sa 10 miliona evra. Knežević je nakon obilaska proizvodnog pogona Industrije mašina i traktora u restrukturiranju izrazio očekivanje da će taj nekadašnji gigant u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije uskoro ponovo stati na noge. Država je već počela da ulaže određena sredstva u tu fabriku, a realno je očekivati da će IMT za četiri godine ponovo biti vodeći proizvođač poljoprivrednih mašina, pre svega traktora. Industrija mašina i traktora je jedne godine izvezla 40.000 traktora na tržište Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je predstavljalo izuzetan podvig.

Pomoć države IMT-u za povećanje proizvodnjeMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević najavio je danas da će država ove godine podržati Industriju mašina i traktora (IMT) sa 10 miliona evra.

Knežević je nakon obilaska proizvodnog pogona Industrije mašina i traktora u restrukturiranju izrazio očekivanje da će taj nekadašnji gigant u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije uskoro ponovo stati na noge.

On je ukazao na to da je država već počela da ulaže određena sredstva u tu fabriku, i ocenio da je realno očekivati da će IMT za četiri godine ponovo biti vodeći proizvođač poljoprivrednih mašina, pre svega traktora.

Ministar je podsetio na to da je Industrija mašina i traktora jedne godine izvezla 40.000 traktora na tržište Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je predstavljalo izuzetan podvig.

Predsednik Skupštine Industrije mašina i traktora Branislav Ivković najavio je da će do kraja ove godine broj radnika biti povećan za 200 stručnjaka, odnosno sa sadašnjih 804 na više od 1.000.

Ivković je objasnio da to znači zapošljavanje između 3.000 i 4.000 dobavljača i kooperanata, i dodao da je plan da IMT u ovoj godini proizvede 1.500 traktora, a da 2014. godine ta proizvodnja bude povećana na 5.000 traktora, uz planirani profit u iznosu od 3,5 miliona evra.

Prema njegovim rečima, očekuje se da IMT za pet godina proizvodi 15.000 traktora, a da 2018. godine čist profit iznosi 17,5 miliona evra.

Ivković je napomenuo da dugovi te fabrike, bez kamate, u ovom trenutku iznose 25 miliona evra.

On je objasnio da su za IMT ključna prva tri meseca, kada je neophodna redovna državna podrška u iznosu do 1,8 miliona evra mesečno, kako bi bila moguća proizvodnja između 200 i 220 traktora na mesečnom nivou.

Ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas je predstavljen najnoviji traktor domaće proizvodnje sa izuzetnim manevarskim sposobnostima koji je, takođe, i vrlo pogodan za rukovanje.

U proizvodnom pogonu IMT-a u završnoj fazi je proizvodnja 47 traktora i 39 priključnih mašina i dodataka koji će biti izloženi na predstojećem Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik