Predstavljanje mera agrarne politike na Agro Forumu

Bez autora
May 21 2013

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić predstavio je na konferenciji i panelu “Kredit Agrikol Agro Forum”, na 80. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, mere agrarne politike koje Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju našim poljoprivrednicima omogućavaju predvidiv ambijent za poljoprivrednu proizvodnju, dugoročna ulaganja, jačanje konkurentnosti i bolje planiranje sredstava agrarnog budžeta. Poljoprivreda je jedina privredna grana koja u spoljnotrgovinskom bilansu zemlje ima stalnu tendenciju rasta i to je bio jedan od razloga što je udeo agrarnog budžeta od ove godine pet posto ukupnog budžeta Srbije. Glavni cilj ministarstva je stvaranje konkurentnog poljoprivrednog sektora i održivog ruralnog razvoja, uz investicije i primenu najnovijih tehnologija.

Predstavljanje mera agrarne politike na Agro ForumuPomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić predstavio je na konferenciji i panelu “Kredit Agrikol Agro Forum”, na 80. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, mere agrarne politike koje Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju našim poljoprivrednicima omogućavaju predvidiv ambijent za poljoprivrednu proizvodnju, dugoročna ulaganja, jačanje konkurentnosti i bolje planiranje sredstava agrarnog budžeta.

Poljoprivreda je jedina privredna grana koja u spoljnotrgovinskom bilansu zemlje ima stalnu tendenciju rasta i to je bio jedan od razloga što je udeo agrarnog budžeta od ove godine pet posto ukupnog budžeta Srbije.

Pomoćnik ministra Katanić naglasio je da je glavni cilj ministarstva stvaranje konkurentnog poljoprivrednog sektora i održivog ruralnog razvoja, uz investicije i primenu najnovijih tehnologija.

Kroz direktna plaćanja, premije za mleko, podsticaje u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, regresima i kreditnoj podršci biće izdvojeno oko 60 milijardi dinara, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio izrazio je očekivanje da će poput nekih mnogih zemalja, po otpočinjanju dijaloga sa EU, poljoprivreda imati najveći uticaj na makroekonomiju Srbije.

Kada pregovori sa EU počnu poljoprivreda će imati posebno mesto, jer je to aktivnost koja utiče na mirko i makroekonomiju zemlje, kvalitet života potrošača, život na selu i kvalitet životne sredine, rekao je NJ.E. Denio na Agro forumu koji je organizovala Kredit Agrikol banka i naglasio da je proces priključenja EU od izuzetne važnosti za poljoprivredu Srbije kao i da Francuska bezrezervno podržava taj proces.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik