Predstavljen projekat “Pannonia organica”

Bez autora
May 23 2013

U okviru 80. Međunarodnog sajma poljoprivrede, na štandu Nacionalne asocijacije “Serbia organica” održana je konferencija na kojoj je predstavljan projekat “Pannonia organica”, koji se realizuje u okviru prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske. Nosioci projekta su Zelena mreža Vojvodine i Općina Bilje iz Hrvatske. Vlada Vojvodine pruža punu podršku prekograničnoj saradnji i naporima da se postojeći standardi u Srbiji usklade sa standardima i normativima Evropske unije. U okviru planova i ciljeva predviđenih za 2013, Vlada Vojvodine je kao prioritet postavila upravo projekte, koji podižu svest o tome da je organski proizvedena hrana civilna tekovina od ekonomskog značaja, te je njenu proizvodnju neophodno unaprediti. Projekti kao što je “Pannonia organica”, usmeravaju nas na evropski put i visokokvalitetno tržište organski proizvedene hrane.

Predstavljen projekat “Pannonia organica”U okviru 80. Međunarodnog sajma poljoprivrede, na štandu Nacionalne asocijacije “Serbia organica” održana je konferencija na kojoj je predstavljan projekat “Pannonia organica”, koji se realizuje u okviru prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

Nosioci projekta su Zelena mreža Vojvodine i Općina Bilje iz Hrvatske.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnsot polova Miroslav Vasin izjavio je na konferenciji, da Vlada Vojvodine pruža punu podršku prekograničnoj saradnji i naporima da se postojeći standardi u Srbiji usklade sa standardima i normativima Evropske unije.

U okviru planova i ciljeva predviđenih za 2013, Vlada Vojvodine je kao prioritet postavila upravo projekte, koji podižu svest o tome da je organski proizvedena hrana civilna tekovina od ekonomskog značaja, te da je njenu proizvodnju neophodno unaprediti. Projekti kao što je “Pannonia organica”, usmeravaju nas na evropski put i visokokvalitetno tržište organski proizvedene hrane, rekao je Miroslav Vasin. On je dodao da je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u saradnji sa Zelenom mrežom Vojvodine, pokrenuo i projekat “Organska hrana, šansa za sve”, u nameri da poveća zaposlenost, pre svega, žena u vojvođanskim selima.

Projekat "Pannonia organica" započet je pre mesec dana, a za njegovu realizaciju izdvojeno je 377.843,27 evra. Namera je da se kreiraju dinamične međusektorske i transnacionalne mreže organskih proizvođača i poslovnih i razvojno-istraživačkih aktivnosti, kako bi se unapredila prekogranična privredna saradnja u domenu proizvodnje hrane, usklađena sa standardima organske poljoprivredne proizvodnje. Aktivnosti će biti usmerene ka identifikaciji i mapiranju proizvođača organske hrane, izradi baze podataka proizvođača, edukativnim radionicama u Bačkoj i Istočnoj Slavoniji, te organizaciji pijace organskih proizvoda u Novom Sadu i Osijeku.

Nosioci projekta “Pannonia organica”, u saradnji sa partnerima, uspostaviće i promovisati privredne aktivnosti umreženih organskih proizvođača u sferi distribucije, stvaranja zajedničkog tržišta nabavke i podizanja svesti javnosti o značaju ovog vida proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik