Prirod kukuruza i šećerne repe manji, više suncokreta i soje

Bez autora
Oct 03 2011

Očekivani ukupni prirod kukuruza i šećerne repe u Hrvatskoj u 2011. manji je nego u godini prije, dok je kod suncokreta i soje zabilježen porast u odnosu na razinu ostvarenog priroda u 2010. godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o očekivanim prirodima kasnih usjeva sa stanjem početkom rujna ove godine. Tako se očekuje ukupan prirod kukuruza od 1,92 milijuna tona, što je 7 posto manje nego prethodne godine. Prosječna proizvodnja kukuruza po hektaru procjenjuje se na 6,2 tona. Očekuje se smanjenje uroda šećerne repe za 8 posto, odnosno urod od 1,15 milijuna tona ili 50 tona po hektaru. Po podacima DZS-a, u ovoj se godini očekuje povećani urod suncokreta i to za 35 posto, odnosno urod od 84 tisuće tona ili prosječno 2,8 tona po hektaru. Procjenjuje se prirod soje od 156 tisuća tona, što je jedan posto više od lanjskog ostvarenog priroda. Prosječna proizvodnja soje po hektaru iznosila bi 2,6 tona.

Prirod kukuruza i šećerne repe manji, više suncokreta i sojeOčekivani ukupni prirod kukuruza i šećerne repe u Hrvatskoj u 2011. manji je nego u godini prije, dok je kod suncokreta i soje zabilježen porast u odnosu na razinu ostvarenog priroda u 2010. godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o očekivanim prirodima kasnih usjeva sa stanjem početkom rujna ove godine.

Tako se očekuje ukupan prirod kukuruza od 1,92 milijuna tona, što je 7 posto manje nego prethodne godine. Prosječna proizvodnja kukuruza po hektaru procjenjuje se na 6,2 tona.

Očekuje se smanjenje uroda šećerne repe za 8 posto, odnosno urod od 1,15 milijuna tona ili 50 tona po hektaru.

Po podacima DZS-a, u ovoj se godini očekuje povećani urod suncokreta i to za 35 posto, odnosno urod od 84 tisuće tona ili prosječno 2,8 tona po hektaru.

Procjenjuje se prirod soje od 156 tisuća tona, što je jedan posto više od lanjskog ostvarenog priroda. Prosječna proizvodnja soje po hektaru iznosila bi 2,6 tona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik