Proizvodnja duvana u RS na izdisaju

Bez autora
Jan 20 2013

Za proizvođače duvana u Srpskoj prošla godina bila je izuzetno teška, jer je zbog suše kvalitet ove kulture bio izuzetno loš, a prinosi niži čak za 40 odsto u odnosu na godinu ranije. Iz godine u godinu situacija je sve teža i neizvjesnija. Niko ne prepoznaje značaj proizvodnje duvana. Podsticaji izostaju ili su veoma mali, pa destimulativno djeluju na proizvođače, kojih je sve manje i plašim se da se ova proizvodnja polako gasi. Svaki proizvođač duvana jedna je mini-porodična fabrika koja zapošljava, osim kompletnog domaćinstva, još sedam-osam sezonaca koji devet mjeseci rade u proizvodnji duvana. Ovo bi morali prepoznati nadležni i ne bi se smjelo dozvoliti da se polagano gasi ovaj izuzetno važan oblik proizvodnje. Proizvodnja duvana prošle godine je bila veoma loša. Duvan je biljka koja može da podnese sunce, ali i njoj treba voda. Zbog suše su prinosi podbacili, ali cijene su u posljednjih 15 godina iste. Još prva klasa košta 3,4 KM po kilogramu, a druga tri KM. Troškovi su veliki i mnogi proizvođači posluju i sa gubicima.

Proizvodnja duvana u RS na izdisajuZa proizvođače duvana u Srpskoj prošla godina bila je izuzetno teška, jer je zbog suše kvalitet ove kulture bio izuzetno loš, a prinosi niži čak za 40 odsto u odnosu na godinu ranije.

Rekao je ovo direktor bijeljinskog preduzeća “Duvan” Svetozar Mihajlović i istakao da je iz godine u godinu situacija sve teža i neizvjesnija.

- Niko ne prepoznaje značaj proizvodnje duvana. Podsticaji izostaju ili su veoma mali, pa destimulativno djeluju na proizvođače, kojih je sve manje i plašim se da se ova proizvodnja polako gasi - istakao je Mihajlović.

On je dodao da je svaki proizvođač duvana jedna mini- porodična fabrika koja zapošljava, osim kompletnog domaćinstva, još sedam-osam sezonaca koji devet mjeseci rade u proizvodnji duvana.

- Ovo bi morali prepoznati nadležni i ne bi se smjelo dozvoliti da se polagano gasi ovaj izuzetno važan oblik proizvodnje - rekao je Mihajlović.

Predsjednik Udruženja proizvođača duvana RS Marko Mitrović takođe kaže da je proizvodnja duvana prošle godine bila veoma loša.

- Duvan je biljka koja može da podnese sunce, ali i njoj treba voda. Zbog suše su prinosi podbacili, ali cijene su u posljednjih 15 godina iste. Još prva klasa košta 3,4 KM po kilogramu, a druga tri KM - istakao je Mitrović.

Dodao je da su troškovi veliki i da mnogi proizvođači posluju i sa gubicima.

- Puno se ulaže u proizvodnju i sušare. Zbog gubitaka sve više proizvođača odustaje od uzgajanja duvana. Najveći je problem što nemamo nikakvih podsticaja od resornog ministarstva, a čak 80 odsto proizvodnje duvana u BiH nalazi se u Republici Srpskoj - naglasio je Mitrović.

Tržište

Zaposleni u “Duvanu” su završili obradu duvana, koji je spreman za tržište.

- Pripremamo ovih dana susret sa proizvođačima duvana da bismo im iznijeli koncept i uslove proizvodnje duvana za sljedeću godinu - rekao je Mihajlović i dodao da bi prvi sastanak trebalo da bude održan krajem januara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik