Projektovana vrijednost prehrambene proizvodnje 959 miliona KM

Bez autora
Apr 06 2020

Projektovana vrijednost ukupne proizvodnje u prehrambenoj industriji Republike Srpske u ovoj godini je 959,03 miliona KM, dok su projektovane ovogodišnje količine za proizvodnju prehrambenih proizvoda skoro 770.912 tona.

Uprkos otežanim uslovima izvoza prehrambenih proizvoda, za očekivati je rast proizvodnje u prehrambenom sektoru Republike Srpske koji se bazira na povećanoj potrebi za snabdijevanjem domaćeg tržišta, navodi se u informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Srpske za ovu godinu.

Stanje zaliha gotovih proizvoda procjenjuje se svakodnevno, a bazirano je na evidencijama zaliha u najvećim prehrambenim kapacitetima, tako da je na dan 24. marta na zalihama bilo 15.152 tona pšenice u mlinskoj industriji, 5.720 tona u sektoru prerade voća i povrća, a zalihe u mesnoj industriji su blizu hiljadu tona gotovih mesnih proizvoda i sirovine.

"S obzirom na izrazito negativan spoljno-trgovinski bilans u prehrambenoj industriji posljednjih godina, zadovoljenje potreba domaće prehrambene industrije za sirovinama, kao i zadovoljenje potreba stanovništva za osnovnim prehrambenim proizvodima, ne može da se promijeni preko noći, te je sasvim izvjesno da je za potrebe kako industrije, tako i prehranu stanovništva potrebno djelovati interventno u cilju prevazilaženja manjka proizvoda na tržištu", navodi se u informaciji.

Procijenjena vrijednost animalne proizvodnje za ovu godinu je približno 899 miliona KM, od čega je procijenjena proizvodnja goveđeg, svinjskog, ovčijeg, kozijeg i živinskog mesa aproksimativno oko 604 miliona KM.

U informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Srpske za ovu godinu navodi se da je osnovna karakteristika animalne proizvodnje u Srpskoj stagnacija brojnog stanja svih vrsta domaćih životinja, te prekomjerni uvoz svih animalnih proizvoda.

"Potpuno odsustvo korištenja mjera zaštite domaće proizvodnje u uslovima slobodnog tržišta i potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini /SSP/, poljoprivredne proizvođače Republike Srpske svrstava u red najnezaštićenijih u regiji", navodi se u informaciji.

Međutim, zahvaljujući mjerama Vlade Republike Srpske određene proizvodnje bilježe povećanje ili održavanje postojećeg nivoa proizvodnje, što se prije svega odnosi na otkup sirovog mlijeka, te povećanje proizvodnje u svinjarstvu.

U informaciji se naglašava da se u uslovima vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona očekuje rast potražnje prerađivačke industrije za domaćom sirovinom što bi moglo povoljno uticati na rast obima proizvodnje u stočarstvu.

Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Srpske za ovu godinu usvojila je Vlada Republike Srpske na sjednici 2. aprila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik