Repromaterijal za sjetvu kukuruza, graha i krompira

Bez autora
Apr 06 2020

Općina Bosanska Krupa, u namjeri da potakne i pomogne poljoprivrednu proizvodnju, te sačuva resurse u ovoj privrednoj oblasti, obezbjeđuje repromaterijal za sjetvu kukuruza, graha ili krompira.

Na poziv koji je Općina Bosanska Krupa objavila krajem marta javilo se više od 700 zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Svima njima će biti obezbijeđen repromaterijal (sjeme, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva) za sjetvu redovnih i dodatnih površina.

„Veliki je odaziv poljoprivrednika i to me zaista raduje. Poticaj koji smo odlučili dodijeliti pokazao se kao pravi potez u vrijeme pandemije, odnosno nesreće koja je zadesila svijet. Nema sumnje da će sve to imati negativan utjecaj na ekonomiju. Posljedice će pretrpiti svi, ali se bojim da će najviše ispaštati upravo mali obrtnici, prerađivači. Na njih moramo misliti već sada“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

On je dodao da se prave planovi i za pomoć malim biznisima i velikim firmama koje su oštećene u vrijeme pandemije, da će svi biti pomognuti na neki način. Međutim, čekaju se odluke i mjere Vlade USK-a i Vlade Federacije BiH, na osnovu kojih će lokalna zajednica finalizirati svoje programe i pomagati u skladu sa mogućnostima.

Općina Bosanska Krupa pozivom je ograničila površine za sjetvu, minimalne površine su tri dunuma kukuruza, pola dunuma graha i pola dunuma krompira. Kada je u pitanju kukuruz, maksimalna površina za koju se može dobiti repromaterijal je deset dunuma.

Za ove poticaje utrošit će se više od 300 hiljada KM. Općina Bosanska Krupa većinu sredstava za ovu namjenu već ima u budžetu, razliku će osigurati rebalansom, odnosno preraspodjelom.

Iako je poziv zatvoren 31. marta, poljorpivrednici se i dalje javljaju i Općina je svima njima, bez obzira na neblagovremenost prijave, voljna osigurati repromaterijal ukoliko ga bude na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik