Rod maline pada čak 30%

Bez autora
Jun 04 2013

Rod maline u Kolubarskom okrugu će ove godine biti jedva 30 odsto prosečnog roda, ocena je stručnjaka i proizvođača tog voća. Najveći krivac je prošlogodišnja suša, odnosno činjenica da je izuzetno malo malinjaka tada zalivano. Zbog toga su rodne graničice ove godine kratke, biće najviše dve do tri berbe, a kampanja će kratko trajati. Kkrajnje je vreme da se "dobro zamisle" svi - od proizvođača i stručnjaka, do hladnjačara i otkupljivača ukoliko žele bolji rod i veću zaradu. Malinari su godinama upozoravali na probleme i izostanak podrške, ali to niko nije hteo da čuje. Oni proizvođači, koji su imali 10 - 15 tona malina u 2013. neće imati više od tonu - dve tog voća. To će dovesti do skoka cena sa najmanje dva do 2,5 evra po kilogramu do toga da će se "mnogi naći u čudu".

Rod maline pada čak 30%Rod maline u Kolubarskom okrugu će ove godine biti jedva 30 odsto prosečnog roda, ocena je stručnjaka i proizvođača tog voća.

Kako je lokalnim medijima rekao Jovan Milinković iz Zavoda za poljoprivredu u Valjevu "najveći krivac je prošlogodišnja suša, odnosno činjenica da je izuzetno malo malinjaka tada zalivano".

"Zbog toga su rodne graničice ove godine kratke, biće najviše dve do tri berbe, a kampanja će kratko trajati", kazao je on.

Milinković je ocenio, kako je krajnje vreme da se "dobro zamisle" svi - od proizvođača i stručnjaka, do hladnjačara i otkupljivača ukoliko žele bolji rod i veću zaradu.

Predsednik Udruženja malinara Podgorina, Ljubiša Jovanović iz sela Tuđin kod Osečine kaže da su malinari godinama upozoravali na probleme i izostanak podrške, ali da to "niko nije hteo da čuje".

Jovanović kaže da oni proizvođači, koji su imali 10 - 15 tona malina u 2013. neće imati više od tonu - dve tog voća. To će, tvrdi, dovesti do skoka cena sa najmanje dva do 2,5 evra po kilogramu do toga da će se "mnogi naći u čudu".

Dodao je i da su biljne bolesti oštetile matične zasade, što takođe utiče na obnovu malinjaka i širenje proizvodnje.

Valjevsko malinogorje u kojem proizvodnja malina prednjači u opštinama Osečina i Valjevo, smanjeno je sa 5.000 hektara 90-tih godina na oko 1.800 hektara. Prema podacima Regionalne privredne komore rod u 2012. godini bio je 4.750 tona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik