Rusi obrali trešnje

Bez autora
Jun 14 2010

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, voćari će i ove godine zaraditi na trešnjama. Redovan otkup, siguran plasman na rusko tržište uz istovremenu gotovinsku isplatu, povećavaju površine pod mladim zasadima tog voća u smederevskom kraju. Prošle godine, od izvoza trešanja zarađeno je šest miliona evra. U okolini Grocke voćari dnevno uberu stotinak tona trešanja, koje se po kvalitetu razlikuju od prošlogodišnjih. Kiša i hladno vreme učinili su to da je ove godine trešnja stala u zrenju i ostala je sitnija, pa je zbog toga je i cena slabija u odnosu na prošlu godinu koja je kretala od 180 do 200 dinara, a ove godine je 150. Prošle godine sa pijace u Ritopeku prodato je četiri i po hiljade tona trešanja. Ove godine zbog vremenskih uslova, rod je prepolovljen. Trgovci iz Rusije već pet godina otkupljuju trešnju. U maju su preuzeli hiljadu tona za dva miliona evra, 300 tona manje nego lane u istom periodu. Uprkos smanjenom rodu i lošijem kvalitetu, voćari su zadovoljni ruskim kupcima.

Rusi obrali trešnjeSiguran plasman na rusko tržište povećava površine pod mladim zasadima trešanja u smederevskom kraju. Iako je zbog vremenskih uslova rod prepolovljen, voćari očekuju zaradu.

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, voćari će i ove godine zaraditi na trešnjama. Redovan otkup, siguran plasman na rusko tržište uz istovremenu gotovinsku isplatu, povećavaju površine pod mladim zasadima tog voća u smederevskom kraju. Prošle godine, od izvoza trešanja zarađeno je šest miliona evra.

U okolini Grocke voćari dnevno uberu stotinak tona trešanja, koje se po kvalitetu razlikuju od prošlogodišnjih.

"Kiša i hladno vreme učinili su to da je ove godine trešnja stala u zrenju i ostala je sitnija, pa je zbog toga je i cena slabija u odnosu na prošlu godinu koja je kretala od 180 do 200 dinara, a ove godine je 150", rekla je Marina Pavlović iz Ritopeka.

Prošle godine sa pijace u Ritopeku prodato je četiri i po hiljade tona trešanja. Ove godine zbog vremenskih uslova, rod je prepolovljen.

Trgovci iz Rusije već pet godina otkupljuju trešnju. U maju su preuzeli hiljadu tona za dva miliona evra, 300 tona manje nego lane u istom periodu.

"Ne znam kako da vratim pare, loša je godina. Zarada je minus", kaže Aleksandar Volođa iz Moskve.

Uprkos smanjenom rodu i lošijem kvalitetu, voćari su zadovoljni ruskim kupcima.

"Rusi su pravi kupci za pravu robu. Završavamo posao perfektno", kaže Radomir Baštovanović iz Ritopeka.

Evica Mihaljević iz Udruženja "Srpski plodovi" iz Beograda kaže da su nas Rusi navikli da robu treba prvo obrati, a onda je lepo spakovati.

"Sledeći naši kupci u Ruskoj Federaciji biće trgovinski lanci, kao što su već počeli", rekla je Mihaljević.

Da se trešnja isplati potvrđuju i proizvođači koji po hektaru uberu i vagon i po.

Ovogodišnja zarada po hektaru biće manja od one prošlogodišnje, koja je iznosila skoro deset hiljada evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik