Skok cene kikirikija

Bez autora
Jan 03 2012

Cena kikirikija je, zbog slabijeg roda i suše u glavnim odgajivačkim oblastima, 2011. godine višestruko povećana. U SAD-u cena kikirikija je utrostručena, na 1.200 dolara za tonu, dok je u Evropi, koja je najveći svetski uvoznik kikirikija, cena povećana za oko 60 posto.Na globalnom tržištu kikirikija, čiji se godišnji promet kreće oko 18,5 milijardi dolara, nepovoljan uticaj ima slabiji rod u više zemalja. Među njima su Indija koja je drugi najveći proizvođač kikirikija na svetu (prvi je Kina), zatim Argentina, koja je najveći izvoznik, a takođe i SAD.

Skok cene kikirikijaCena kikirikija je, zbog slabijeg roda i suše u glavnim odgajivačkim oblastima, 2011. godine višestruko povećana.

U SAD-u cena kikirikija je utrostručena, na 1.200 dolara za tonu, dok je u Evropi, koja je najveći svetski uvoznik kikirikija, cena povećana za oko 60 posto. Na globalnom tržištu kikirikija, čiji se godišnji promet kreće oko 18,5 milijardi dolara, nepovoljan uticaj ima slabiji rod u više zemalja. Među njima su Indija koja je drugi najveći proizvođač kikirikija na svetu (prvi je Kina), zatim Argentina, koja je najveći izvoznik, a takođe i SAD.

Cenovni rast u SAD prinudio je trgovce da tokom godine nekoliko puta povećaju cenu putera od kikirikija, koji je neizostavna namirnica u većini tamošnjih domaćinstava.

Kikiriki spada u mahunarke i ima ga više vrsta. Raste u zemlji i zahteva veliku količinu vlage. Oblasti SAD gde se najviše gaji u poslednje dve godine pogodile su velike suše što je uticalo na kvalitet kikirikija. Procenjuje se da će ovogodišnji rod u SAD biti 12 posto niži nego 2010. godine. Svetske zaliha kikirikija će tako biti najniže za 14 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik