Skrobara u rukama bankara

Bez autora
Dec 28 2011

Dok beogradski "Kartonval" brine o preradi kukuruza u skrob u letos zakupljenim pogonima zrenjaninske Industrije prerađevina od kukuruza (Ipok), niška AIK banka namerava da naplati svoja potraživanja, prodajom fabričke imovine na kojoj ima hipoteku. Iz firme "Kartonval" je saopšteno da će ta firma učestvovati na licitaciji za prodaju Skrobare. To je najnoviji čin višegodišnje agonije u najvećoj fabrici skroba na Balkanu, izrasloj 1954. godine u krugu Kombinata "Servo Mihalj" u Zrenjaninu. Tog, nekada velikog giganta Banata, nema na privrednoj karti od početka devedesetih godina prošlog veka, a sada je "na izdisaju" i "Ipok" je jedna od retkih preostalih fabrika. Posle dva stečaja, sudbina Ipoka, široj javnosti poznatog kao Skrobara, biće okončana unovčavanjem stečajne mase, odnosno prodajom imovine, kako su odlučili poverioci.

Skrobara u rukama bankaraDok beogradski "Kartonval" brine o preradi kukuruza u skrob u letos zakupljenim pogonima zrenjaninske Industrije prerađevina od kukuruza (Ipok), niška AIK banka namerava da naplati svoja potraživanja, prodajom fabričke imovine na kojoj ima hipoteku.

Jedan od rukovodilaca "Kartonvala" Blagoje Popović saopštio je novinarima da će ta firma učestvovati na licitaciji za prodaju Skrobare.

To je najnoviji čin višegodišnje agonije u najvećoj fabrici skroba na Balkanu, izrasloj 1954. godine u krugu Kombinata "Servo Mihalj" u Zrenjaninu.

Tog, nekada velikog giganta Banata, nema na privrednoj karti od početka devedesetih godina prošlog veka, a sada je "na izdisaju" i "Ipok" je jedna od retkih preostalih fabrika.

Posle dva stečaja, sudbina Ipoka, široj javnosti poznatog kao Skrobara, biće okončana unovčavanjem stečajne mase, odnosno prodajom imovine, kako su odlučili poverioci.

Koliko tačno vredi imovina proceniće zrenjaninska konsultantska kuća "SM inženjering". Već se zna da AIK banka, na osnovu ranije odobrenog kredita, ima založno pravo na nepokretnu imovinu fabrike, uključujući i zemljište.

Među poveriocima koji su se pojavili u zrenjaninskom Privrednom sudu, pred stečajnim sudom, dominira AIK banka.

Niški bankari su predočili stečajnom upravniku Milanu Nićetinu da žele pregovore sa kupcem koji izrazi spremnost da preuzme potraživanja od 746,3 miliona dinara, na kredit od pet godina , uz uplatu 30 odsto gotovine.

Odluka o ustupanju potraživanja biće doneta u Privrednom sudu u Zrenjaninu, gde je sa istim stečajnim upravnikom Milanom Nićetinom, pre dve godine bilo odlučeno da je uspešno sproveden plan reorganizacije "Ipoka".

Skrobara je tada, pa do otvaranja novog stečaja, bila u većinskom vlasništvu Zorana Ćopića, protiv kojeg se, kao i još nekoliko bivših direktora, vodi krivični postupak u Višem sudu u Zrenjaninu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik