Srbija potpisnica Deklaracije “Dunav soja”

Bez autora
Jan 21 2013

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Danilo Golubović potpisao je u subotu, 19. januara 2013. godine, u Berlinu na sajmu “Zelena nedelja” Deklaraciju “Dunav soja”. Pomenuti dokument potpisan je na inicijativu Ministarstva poljoprivrede Austrije, a potpisnice ove deklaracije su zemlje Dunavske regije, među kojima su Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Bavarska, Mađarska, Slovenija i Švajcarska. Cilj deklaracije jeste uspostavljanje nove politike u oblasti gajenja soje koja će omogućiti bolje korišćenje domaćih resursa i umanjiti prekomernu zavisnost od uvoza soje koja se koristi za proizvodnju hrane, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena uzgoju, preradi i korišćenju GMO free soje.

Srbija potpisnica Deklaracije “Dunav soja”Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Danilo Golubović potpisao je u subotu, 19. januara 2013. godine, u Berlinu na sajmu “Zelena nedelja” Deklaraciju “Dunav soja”.

Pomenuti dokument potpisan je na inicijativu Ministarstva poljoprivrede Austrije, a potpisnice ove deklaracije su zemlje Dunavske regije, među kojima su Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Bavarska, Mađarska, Slovenija i Švajcarska.

Cilj deklaracije jeste uspostavljanje nove politike u oblasti gajenja soje koja će omogućiti bolje korišćenje domaćih resursa i umanjiti prekomernu zavisnost od uvoza soje koja se koristi za proizvodnju hrane, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena uzgoju, preradi i korišćenju GMO free soje.

Postoji više različitih uzroka niskog prinosa soje, kao što su opšti ekonomski razlozi, visoke cene i klimatske promene. Takođe, razlozi za lošije rezultate proizvodnje mogu se naći i u organizaciji proizvodnog sektora.

Za Srbiju kao zemlju dunavskog sliva i njenu poljoprivredu potpisivanje ove deklaracije ima veliki značaj jer se na taj način jača regionalna saradnja, povećava vrednost domaćih proizvoda i utiče na širenje tržišta GMO free hrane.

Inicijativa da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije pristupi Deklaraciji “Dunav soja” proistekla je na Međunarodnom “Soja simpozijumu” održanom u Beču 5. septembra 2012. godine, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik