Srpska vina za tržištu Rusije

Bez autora
Jun 11 2013

Ruski trgovinski lanci su zainteresovani za uvoz vina iz Srbije, ali je za ulazak na to tržište potrebno obezbediti standardni kvalitet i konkurentne cene. Bilo je već pokušaja izvoza vina proizvedenih u Srbiji na rusko tržište, ali do sada je svoje mesto u ruskim prodavnicama našlo jedino Vino Župa. Poseban interes za uvoz srpskih vina iskazao je je ruski partner koji ima 2.500 prodavnica pića, a srpski proizvođači imaće priliku da svoju robu ne samo toj kompaniji, već i ostalim trgovinskim lancima predstave 24. juna u Moskvi. Planirano je da prezentacija bude organizovana u Ambasadi Srbije u Moskvi, a još nije poznato koliki broj i koji će srpski proizvođači učestovati na toj izložbi i potom razgovorati sa zainteresovanim partnerima. Dogovori su u toku, a osim vinara, priliku imaju da se predstave i proizvođači ostalih prehrambenih artikala.

Srpska vina za tržištu RusijeRuski trgovinski lanci su zainteresovani za uvoz vina iz Srbije, ali je za ulazak na to tržište potrebno obezbediti standardni kvalitet i konkurentne cene, konstatovano je na sastanku Grupacije za vinogradarstvo i vinarstvo Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Serbije (PKS), koji je održan u saradnji sa Udruženjem, vinogradara i vinara Srbije “Vivis”.

Sastanak koji je organizovan sa proizvođačima vina iz Srbije, imao je za cilj sagledavanje trenutnog stanja u proizvodnji i iniciranje predloga za unapređenje poslovanja i plasmana na tržištu Ruske Federacije. Moderator na sastanku bila je savetnik u Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS Milada Lukešević.

Bilo je već pokušaja izvoza vina proizvedenih u Srbiji na rusko tržište, ali do sada je svoje mesto u ruskim prodavnicama našlo jedino Vino Župa, rekao je savetnik predsednika PKS Miroslav Mitković. Po njegovim rečima, poseban interes za uvoz srpskih vina iskazao je ruski partner koji ima 2.500 prodavnica pića, a srpski proizvođači imaće priliku da svoju robu ne samo toj kompaniji, već i ostalim trgovinskim lancima predstave 24. juna u Moskvi.

Planirano je da prezentacija bude organizovana u Ambasadi Srbije u Moskvi, a još nije poznato koliki broj i koji će srpski proizvođači učestovati na toj izložbi i potom razgovorati sa zainteresovanim partnerima. Dogovori su u toku, a kako je Mitković napomenuo, osim vinara, priliku imaju da se predstave i proizvođači ostalih prehrambenih artikala.

Po dosadašnjim iskustvima, presudni su kvalitet i cena vina, a ne kvantitet, jer na tržištu Rusije ima mesta i za male proizvođače vrhunskih i visokokvalitetnih vina, kazao je Mitković. Prednost Srbije je i ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali mora se dosta raditi na marketinškom nastupu kako bi se nametnuli u odnosu na vina koja dolaze iz Francuske, Italije i Čilea, naveo je on.

Gvozden Radenković iz Udruženja vinogradara i vinara Srbije istakao je da naša vina imaju besprekoran kvalitet i mogu da pariraju bilo kojim vrstama vina iz bilo koje zemlje. On je takođe ukazao da ruski partneri ne traže obavezivanja u smislu količina, ali je neophodno naći optimum cene i kvaliteta koji nudimo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik