Šta koči srpski izvoz jabuka

Bez autora
May 19 2013

Izvoz voća za Rusiju svakako je dobar primer i motiv za naše poljoprivrednike. Ipak, ove sezone, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju smanjen je za više od dva i po puta. Početkom marta govorilo se i o tome da bi Rusija mogla da zaustavi uvoz jer su u jabukama otkrili visok nivo pesticida. U Privrednoj komori tvrde da sporne jabuke potiču od nelegalnog uvoza iz Makedonije. Ruski premijer Dmitrij Medvedev svojevremeno je poručio trgovcima da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv ni po ceni ni po kvalitetu i da su neke isporuke opasne po zdravlje zbog visoke količine pesticida i nitrata. Tada je spomenuo jabuke iz Poljske i Srbije. Razlog smanjenog izvoza srpskih jabuka u Rusku Federaciju je pre svega domaća, lokalna visoka cena.

Šta koči srpski izvoz jabukaOve sezone, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju smanjen je za više od dva i po puta. Početkom marta govorilo se i o tome da bi Rusija mogla da zaustavi uvoz jer su u jabukama otkrili visok nivo pesticida. U Privrednoj komori tvrde da sporne jabuke potiču od nelegalnog uvoza iz Makedonije, a razlog smanjenog izvoza je i domaća, lokalna visoka cena.

Izvoz voća za Rusiju svakako je dobar primer i motiv za naše poljoprivrednike. Ipak, ove sezone, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju smanjen je za više od dva i po puta. Početkom marta govorilo se i o tome da bi Rusija mogla da zaustavi uvoz jer su u jabukama otkrili visok nivo pesticida. U Privrednoj komori tvrde da sporne jabuke potiču od nelegalnog uvoza iz Makedonije.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev svojevremeno je poručio trgovcima da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv ni po ceni ni po kvalitetu i da su neke isporuke opasne po zdravlje zbog visoke količine pesticida i nitrata. Tada je spomenuo jabuke iz Poljske i Srbije.

Direktor Predstavništva PKS u Moskvi Radojica Sretenović kaže da je razlog smanjenog izvoza srpskih jabuka u Rusku Federaciju pre svega domaća, lokalna visoka cena.

"To je prouzrokovalo povećanje reeksporta jabuka, nelegalnog reeksporta iz Makedonije i to je jedan od osnovnih razloga i pojave pesticida jabuka u Rusiji, koja je uočena u nekim količinama, oko 60 tona", kaže Sretenović.

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine kažu da rusko Ministarstvo poljoprivrede nikada zvanično nije tvrdilo da naše jabuke imaju visok nivo pesticida, i da je dogovorena pojačana saradnja fitosanitarnih eksperata dve zemlje.

Tokom zvaničnog sastanka sa delegacijom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, u martu u Moskvi, glavni inspektor Ministarstva poljoprivrede Rusije istakao je da su svi poljoprivredni proizvodi koji se uvoze iz Srbije, odgovarajućeg kvaliteta, navodi srpsko ministarstvo.

To potvrđuju i u Ministarstvu poljoprivrede Srbije. Ovogodišnje analize uzorkovanih jabuka kod proizvođača i skladištara pokazuju da je nivo pesticida u skladu sa pravilnikom. Od 20 najvećih izvoznika voća u Rusiju, Srbija zauzima 17. mesto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik