U Hrvatskoj registirano 1.125 ekoloških proizvođača

Bez autora
Oct 04 2011

Izaslanstvo Njemačke Savezne pokrajine Brandenburg predvođeno ministrom infrastrukture i poljoprivrede Jörg Vogelsängerom, posjetilo je Hrvatsku, a u ponedjeljak u posjet ih je primio i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Petar Čobanković. U Ministarstvu poljoprivrede održan je stručni skup o ekološkoj poljoprivredi čiji je cilj bio upoznati predstavnike iz Njemačke sa stanjem naše ekološke poljoprivrede. Ekološka poljoprivreda podrazumijeva maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije, održavanje genetske raznolikosti ekosustava i zaštite životne sredine te smanjenje svih oblika zagađivanja koji mogu biti posljedica poljoprivredne proizvodnje. Ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje dobiva sve veći značaj u Europskoj uniji što se pozitivno odražava i na stanje ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. U sklopu stručnog skupa svoj su rad predstavili Udruga ekoloških proizvođača Hrvatske, Udruga za kreativni razvoj SLAP, Udruga ekoloških proizvođača Dalmacije, Biovega, Garden i Jan-Spider. U Hrvatskoj je u 2010. godini pod ekološkim površinama registrirano ukupno 23.282 ha. U odnosu na 2003. godinu kada je bilo 3.506 ha to predstavlja značajan rast ovih površina. Tijekom prošle godine evidentirano je ukupno 1.125 ekoloških proizvođača, a interes za ovu vrstu proizvodnje se povećava iz godine u godinu.

U Hrvatskoj registirano 1.125 ekoloških proizvođačaIzaslanstvo Njemačke Savezne pokrajine Brandenburg predvođeno ministrom infrastrukture i poljoprivrede Jörg Vogelsängerom, posjetilo je Hrvatsku, a u ponedjeljak u posjet ih je primio i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

U Ministarstvu poljoprivrede održan je stručni skup o ekološkoj poljoprivredi čiji je cilj bio upoznati predstavnike iz Njemačke sa stanjem naše ekološke poljoprivrede, izvijestili su iz ministarstva. Ministar Čobanković naglasio je da ekološka poljoprivreda podrazumijeva maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije, održavanje genetske raznolikosti ekosustava i zaštite životne sredine te smanjenje svih oblika zagađivanja koji mogu biti posljedica poljoprivredne proizvodnje.

Ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje dobiva sve veći značaj u Europskoj uniji što se pozitivno odražava i na stanje ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. U sklopu stručnog skupa svoj su rad predstavili Udruga ekoloških proizvođača Hrvatske, Udruga za kreativni razvoj SLAP, Udruga ekoloških proizvođača Dalmacije, Biovega, Garden i Jan-Spider.

U Hrvatskoj je u 2010. godini pod ekološkim površinama registrirano ukupno 23.282 ha. U odnosu na 2003. godinu kada je bilo 3.506 ha to predstavlja značajan rast ovih površina. Tijekom prošle godine evidentirano je ukupno 1.125 ekoloških proizvođača, a interes za ovu vrstu proizvodnje se povećava iz godine u godinu.

Osim toga na stručnom skupu rečeno je kako je europsko tržište ekološke hrane najveće svjetsko tržište procijenjeno na 26 milijardi dolara u 2008. godini. Potražnja za ekoproizvodima ne stagnira pa će se tako i našim proizvođačima ulaskom u EU otvoriti nove mogućnosti za poslovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik