U laboratoriju za ispitivanje kvaliteta mleka uloženo 111 miliona dinara

Bez autora
May 12 2013

Prva savremena laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, po načinu svog rada i opremi, može da se uporedi sa laboratorijama u najrazvijenijim zemljama Evrope. U laboratoriju je uloženo 111 miliona dinara od strane pokrajinske Vlade, Republike, Poljoprivrednog fakulteta i Vlade Holandije i ona u ovom trenutku zadovoljava sve potrebe na nivou Republike Srbije. Ova savremena laboratorija, namenjena kontroli kvaliteta mleka doneće benefite svima koji su u lancu mlekarske proizvodnje. Proizvođači mleka imaće od sada nezavisnu laboratoriju koja će kontrolisati kvalitet mleka. Na bazi ove kontrole moći će da dobiju i iskoriste savete stručnjaka, te korekcijom ishrane doprinesu kvalitetu mleka i većoj produkciji. Laboratorija za kontrolu mleka na Departmanu za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta, namenjena sprovođenju odgajivačkog programa, odnosno kontroli pojedinačnih uzoraka mleka.

U laboratoriju za ispitivanje kvaliteta mleka uloženo 111 miliona dinaraPredsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i potpredsednik pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, obišli su prvu savremenu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta mleka na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Predsednik Pajtić je istakao da ova laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka, po načinu svog rada i opremi, može da se uporedi sa laboratorijama u najrazvijenijim zemljama Evrope.

U laboratoriju je uloženo 111 miliona dinara od strane pokrajinske Vlade, Republike, Poljoprivrednog fakulteta i Vlade Holandije i ona u ovom trenutku zadovoljava sve potrebe na nivou Republike Srbije.

Ova savremena laboratorija, namenjena kontroli kvaliteta mleka doneće benefite svima koji su u lancu mlekarske proizvodnje. Proizvođači mleka imaće od sada nezavisnu laboratoriju koja će kontrolisati kvalitet mleka. Na bazi ove kontrole moći će da dobiju i iskoriste savete stručnjaka, te korekcijom ishrane doprinesu kvalitetu mleka i većoj produkciji, istakao je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Milan Popović.

Laboratorija za kontrolu mleka na Departmanu za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta, namenjena sprovođenju odgajivačkog programa, odnosno kontroli pojedinačnih uzoraka mleka. Cilj nove laboratorije je sprovođenje odgajivačkih programa za oko 55.000 priplodnih junica i krava pod kontrolom u Vojvodini, kao i za mlečne rase ovaca i koza prema kojima kvalitetna priplodna grla moraju da imaju redovnu kontrolu produktivnosti. Kontrola podrazumeva merenje količine mleka, sadržaja mlečne masti i proteina jednom mesečno kod svake jedinke u kontrolisanoj populaciji. Dodatni parametri kvaliteta mleka koje će ispitivati laboratorija su određivanje sadržaja laktoze i bezmasne suve materije, a po zahtevu i broj somatskih ćelija i ureja.

Laboratorija ima kapacitet od 400 uzoraka na sat, odnosno 60.000 uzoraka mesečno, što predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na 20.000 uzoraka, što je trenutni broj uzoraka u AP Vojvodini.

Laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka omogućiće proizvođačima donošenje tačnih poslovnih odluka, a time i povećanje ekonomske efikasnosti i profita, genetsko poboljšanje stada i međunarodno priznati pedigre, što povećava mogućnost izvoza. Za državu se benefit ogleda u profitabilnosti mlekarskog sektora u celini, kroz pravilno uložena sredstva u podsticaje za kvalitetna priplodna grla, te ostvarivanju ravnopravan sektorski položaj u međunarodnoj zajednici, zahvaljujući međunarodno priznatom pedigreu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik