Uskoro postavljanje mreže agrometeoroloških stanica

Bez autora
Jan 03 2012

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović najavio je da će Srbija ove godine prvi put dobiti mrežu agrometeoroloških stanica na celoj teritoriji, kao i mrežu laboratorija za ispitivanje zemljišta. Za sprovođenje tog projekta u poljoprivrednom budžetu obezbeđeno je pet miliona evra za agrometeorološke stanice i 1,5 milion do 3 miliona evra za otvaranje laboratorija. To je tehnički napredak koji poljoprivrednicima u Srbiji treba da omogući veću zaradu nego do sada. Premrežavanje zemlje meteorološkim stanicama i sakupljanje podataka u jednom centru omogućiće da se smanji potreba za korišćenjem sredstava za zaštitu bilja jer će poljoprivrednici pravovremeno moći da budu obavešteni o svim vrstama štetočina kojima su izložene žitarice, voće i povrće. Agrometeorološke stanice mogu da smanje rashode poljoprivrednika za kupovinu sredstava za zaštitu bilja.

Uskoro postavljanje mreže agrometeoroloških stanica u SrbijiMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović najavio je da će Srbija ove godine prvi put dobiti mrežu agrometeoroloških stanica na celoj teritoriji, kao i mrežu laboratorija za ispitivanje zemljišta.

Za sprovođenje tog projekta u poljoprivrednom budžetu obezbeđeno je pet miliona evra za agrometeorološke stanice i 1,5 milion do 3 miliona evra za otvaranje laboratorija. To je tehnički napredak koji poljoprivrednicima u Srbiji treba da omogući veću zaradu nego do sada, istakao je Petrović.

Premrežavanje zemlje meteorološkim stanicama i sakupljanje podataka u jednom centru omogućiće da se smanji potreba za korišćenjem sredstava za zaštitu bilja jer će poljoprivrednici pravovremeno moći da budu obavešteni o svim vrstama štetočina kojima su izložene žitarice, voće i povrće. Agrometeorološke stanice mogu da smanje rashode poljoprivrednika za kupovinu sredstava za zaštitu bilja. Laboratorija za ispitivanje kvaliteta zemljišta utvrđivaće tačan sastav zemljišta na svakoj parceli, tako da će svako moći da upotrebljava onu vrstu veštačkog đubriva koja su potrebna za konkretnu parcelu.

Ministar Petrović je naglasio da će usluge meteoroloških stanica i laboratorija biti besplatne i dostupne poljoprivrednicima preko Poljoprivrednih stručnih službi i agronoma-savetodavaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik