Uskoro stiže 200 miliona dolara za poljoprivredu

Bez autora
Jun 27 2013

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević sastao se danas u Kruševcu sa gradonačelnikom tog grada Bratislavom Gašićem, nakon čega je razgovarao i sa poljoprivrednicima tog kraja o aktuelnim poljoprivrednim temama kao i o unapređenju proizvodnje u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu. Tom prilikom, ministar Knežević je izjavio da iako je agrarni budžet rebalansom smanjen za osam posto, direktne subvencije poljoprivrednicima ne bi trebalo da budu umanjene. Budžet za poljoprivredu biće manji za 3,6 milijardi dinara i ta sredstva ćese izmestiti tako da direktne subvencije koje idu prema poljoprivrednicima ne budu smanjene. Uoči sastanka sa poljoprivrednicima kruševačkog kraja, ministar Knežević je precizirao da se smanjenja u budžetu uglavnom odnose na dugoročne investicije, što će Ministarstvo poljoprivrede pokušati da nadomesti iz Razvojnog fonda Abu Dabija, kako i taj investicioni deo ne bi bio zapostavljen.

Uskoro stiže 200 miliona dolara za poljoprivreduMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević sastao se danas u Kruševcu sa gradonačelnikom tog grada Bratislavom Gašićem, nakon čega je razgovarao i sa poljoprivrednicima tog kraja o aktuelnim poljoprivrednim temama kao i o unapređenju proizvodnje u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Tom prilikom, ministar Knežević je izjavio da iako je agrarni budžet rebalansom smanjen za osam posto, direktne subvencije poljoprivrednicima ne bi trebalo da budu umanjene. Budžet za poljoprivredu biće manji za 3,6 milijardi dinara i ta sredstva ćese izmestiti tako da direktne subvencije koje idu prema poljoprivrednicima ne budu smanjene, rekao je ministar Knežvić.

Uoči sastanka sa poljoprivrednicima kruševačkog kraja, ministar Knežević je precizirao da se smanjenja u budžetu uglavnom odnose na dugoročne investicije, što će Ministarstvo poljoprivrede pokušati da nadomesti iz Razvojnog fonda Abu Dabija, kako i taj investicioni deo ne bi bio zapostavljen.

Uskoro će iz tog fonda stići novih 200 miliona dolara, što je 50 posto sredstava namenjenih poljoprivredi i oni će biti upotrebljeni za kreditiranje poljoprivrednika pod vrlo povoljnim uslovima. Uslovi će biti na desetak godina uz kamate koje se ne mogu naći na našem tržištu sa grejs periodom od jedne do tri godine. Poljoprivrednici te kredite mogu iskoristiti za nabavku osnovnog stada, za zalivne sisteme ili sadnice, objasnio je ministar.

Govoreći o rebalansu budžeta, ministar Knežević je objasnio i da sa ovim smanjenjem, učešće agrarnog budžeta u ukupnom budžetu iznosi 4,25 posto, što je na korak do želje da u 2014. godini on bude pet procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik