Za agrar iz Evrope 10 miliona evra

Bez autora
Apr 23 2013

Srbija bi mogla da „povuče“ 10 miliona evra sredstava iz pretpristupnih evropskih fondova za poljoprivredni i ruralni razvoj. Naše mogućnosti korišćenja pretpristupnih fondova znatno su manje od planiranih. Ispostavilo se da naši kapaciteti za jačanje ruralnog razvoja nisu tako veliki da bi mogli da iskoriste, kako je ranije najavljivano 30 i 40 miliona evra pretpristupnih sredstava, jer nemamo projekte. Neki političari su isticali i više iznose. Kada je reč o problemu sa aflatoksinom, koji je izazvao pravu pometnju u mlekarskoj industriji, on on u fazi finalnog rešenja i pooštrene su mere da do toga više ne dođe. Pojačane su kontrole pri „ulasku“ kukuruza u silose i, uopšte, prijemu robe. Od mera Vlade, kojima se direktno pomaže proizvođačima mleka, značajna je inicijativa da se iz Robnih rezervi proizvođačima mleka podeli bespovratno po 300 kilograma merkantilnog kukuruaza po grlu, i to onima sa čijih farmi je zaustavljen otkup mleka.

Za agrar iz Evrope 10 miliona evraSrbija bi mogla da „povuče“ 10 miliona evra sredstava iz pretpristupnih evropskih fondova za poljoprivredni i ruralni razvoj, izjavio je Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

- Naše mogućnosti korišćenja pretpristupnih fondova znatno su manje od planiranih - kazao je Golubović na sednici Odbora za poljoprivredu.

- Ispostavilo se da naši kapaciteti za jačanje ruralnog razvoja nisu tako veliki da bi mogli da iskoriste, kako je ranije najavljivano 30 i 40 miliona evra pretpristupnih sredstava, jer nemamo projekte. Neki političari su isticali i više iznose.

Kada je reč o problemu sa aflatoksinom, koji je izazvao pravu pometnju u mlekarskoj industriji, naglašeno je da je on „u fazi finalnog rešenja i da su pooštrene mere da do toga više ne dođe“. Pojačane su kontrole pri „ulasku“ kukuruza u silose i, uopšte, prijemu robe.

Od mera Vlade, kojima se direktno pomaže proizvođačima mleka, značajna je inicijativa da se iz Robnih rezervi proizvođačima mleka podeli bespovratno po 300 kilograma merkantilnog kukuruaza po grlu, i to onima sa čijih farmi je zaustavljen otkup mleka.

Ministarstvo priprema izmenu i dopunu Zakona o bezbednosti hrane, kao i pet pratećih zakona kojim će se uskladiti neophodni pravilnici. Na Odboru za poljoprivredu izabran je novi predsednik Aleksandar Senić.

Strategija razvoja

Strategija razvoja poljoprivrede u narednih 10 godina započeta je, a na njoj radi 200 domaćih i inostranih stručnjaka. Prva verzija tog projekta, koji inače finansira Svetska banka, biće predstavljena u oktobru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik