Akcije “Samsung-a” pale 7 posto

Bez autora
Aug 28 2012

Akcije južnokorejske kompanije ”Samsung” oslabile su za sedam posto na berzi u Seulu, što je do sada najveći pad u jednom danu od oktobra 2008. godine. “Samsung-u” je naloženo da “Apple-u” plati odštetu od milijardu dolara, što je jedna od najznačajnijih presuda u globalnoj borbi za prava na intelektualnu imovinu.Analitičari navode da investitori strahuju da bi presuda mogla da utiče na prihode firme. “Apple” je saopštio da će zatražiti od suda da zabrani prodaju “Samsung-ovih” proizvoda u SAD, ključnom tržištu, na ročištu zakazanom za 20. septembar.

Akcije “Samsung-a” pale 7 postoAkcije južnokorejske kompanije ”Samsung” oslabile su za sedam posto na berzi u Seulu, što je do sada najveći pad u jednom danu od oktobra 2008. godine.

“Samsung-u” je naloženo da “Apple-u” plati odštetu od milijardu dolara, što je jedna od najznačajnijih presuda u globalnoj borbi za prava na intelektualnu imovinu.

Analitičari navode da investitori strahuju da bi presuda mogla da utiče na prihode firme. “Apple” je saopštio da će zatražiti od suda da zabrani prodaju “Samsung-ovih” proizvoda u SAD, ključnom tržištu, na ročištu zakazanom za 20. septembar.

Jedno od najvažnijih pitanja je da li će eventualna blokada prodaje obuhvatiti i “Samsungov” pametni telefon “galaksi S3”, koji nije bio obuhvaćen nedavnim suđenjem, pošto se ono fokusiralo na starije uređaje. Ovaj aparat je najprodavaniji Samsung-ov pametni telefon i Apple bi ostvario veliku tržišnu prednost ako bi prodaja tog uređaja bila zabranjena u SAD.

“Reakcija na berzi u narednih nekoliko dana je neizbežna, pošto je iznos odštete mnogo veći od očekivanja, a postoje i dodatne nepoznanice, poput mogućnosti uvođenja zabrane prodaje”, izjavio je Džon Park iz kompanije “Daishin Securities”, a prenosi BBC.

Slabljenje Samsunga će možda biti ublaženo nedavnim predstavljanjem novog pametnog telefona-tableta, Galaxy Note-a veličine 10 inča jer se očekuju pozitivne reakcije na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik