Bezbednija vozila na putevima EU

Bez autora
Nov 02 2012

Nova evropska Uredba, koja je stupila na snagu 1. novembra, propisuje niz novih rešenja koja bi trebala znatno poboljšati sigurnost motornih vozila.Uredba propisuje da sva nova vozila moraju imati svetlosno i zvučno upozorenje za vezanje pojasa na vozačkom sedištu, ISOFIX pričvrsne točke za dva dečija sedišta na zadnjoj klupi, čvršće naslone na zadnjoj klupi radi bolje zaštite od predmeta u gepeku u slučaju frontalnog sudara i sisitem za nadzor pritiska vazduha u gumama, dok električna vozila će morati da zadovoljavaju strože sigurnosne mere koje sprečavaju strujni udar.

Bezbednija vozila na putevima EUNova evropska Uredba, koja je stupila na snagu 1. novembra, propisuje niz novih rešenja koja bi trebala znatno poboljšati sigurnost motornih vozila.

Uredba propisuje da sva nova vozila moraju imati svetlosno i zvučno upozorenje za vezanje pojasa na vozačkom sedištu, ISOFIX pričvrsne točke za dva dečija sedišta na zadnjoj klupi, čvršće naslone na zadnjoj klupi radi bolje zaštite od predmeta u gepeku u slučaju frontalnog sudara i sisitem za nadzor pritiska vazduha u gumama, dok električna vozila će morati da zadovoljavaju strože sigurnosne mere koje sprečavaju strujni udar.

Osim toga, vozila moraju biti opremljena pokazivačima stepena prenosa što bi vozačima trebalo da pomogne da vide u kojoj brzini voze, pa će tako moći da uštede gorivo i smanje emisije ugljen dioksida.

Uredba je obvezna za sve nove tipove vozila za koje se zatraži odobrenje za ulazak na tržište EU nakon 1. novembra 2012. godine, a od 2014. sva nova vozila prodata na tržištu EU moraće da zadovoljavaju nove sigurnosne propise.

Evropska komisija postavila je cilj da se do 2020. godine u odnosu na 2010. za 50 posto smanji broj žrtava u saobraćajnim nesrećama. To se pokušava postići kombinacijom poboljšanja u pogledu sigurnosti vozila i putne infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik