EU odobrila budžet za 2013.

Bez autora
Dec 12 2012

Evropski parlament dao je konačno odobrenje za budžet Evropske unije za 2013. godinu, vredan blizu 133 milijarde evra (172 milijarde dolara), otklonivši time deo neizvesnosti oko budućeg finansiranja tog 27-očlanog bloka posle neuspelih pregovora o dugoročnoj potrošnji za period 2014-2020.Glasanje u Evropskom parlamentu u Strazburu donekle je razjasnilo finansiranje EU bar u idućoj godini i otklonilo pretnju da pojedini programi, kao što je program "Erasmus" za razmenu studenata, ostanu bez novca.

EU odobrila budžet za 2013.Evropski parlament usvojio je nacrt budžeta Evropske unije od gotovo 133 milijardi evra za 2013. godinu. Oko tri četvrtine godišnjeg budžeta EU troši na poljoprivredne subvencije i finansiranje izgradnje novih autoputeva, u siromašnijim istočnim i južnim članicama.

Evropski parlament dao je konačno odobrenje za budžet Evropske unije za 2013. godinu, vredan blizu 133 milijarde evra (172 milijarde dolara), otklonivši time deo neizvesnosti oko budućeg finansiranja tog 27-očlanog bloka posle neuspelih pregovora o dugoročnoj potrošnji za period 2014-2020.

"Uspeli smo da izbegnemo budžetsku krizu povrh ekonomske krize", ukazao je švedski član Evropskog parlamenta Goran Farm.

Glasanje u Evropskom parlamentu u Strazburu donekle je razjasnilo finansiranje EU bar u idućoj godini i otklonilo pretnju da pojedini programi, kao što je program "Erasmus" za razmenu studenata, ostanu bez novca.

Ostala je, međutim, neizvesnost oko dugoročnog budžeta EU. Lideri tog bloka nisu prošlog meseca uspeli da postignu kompromis o predlogu budžeta za 2014-2020. od oko hiljadu milijardi evra.

Prema sporazumu za 2013.godinu, potrošnja EU u idućoj godini biće ograničena na najviše 132,84 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 2,9 odsto u odnosu na prvobitni budžet za ovu godinu. To povećanje je samo nešto malo veće od rasta inflacije u EU, prenela je agencija Rojters.

Parlament je takođe odblokirao dodatnu potrošnju od šest milijardi evra u ovoj godini. Ta suma je namenjena programima za istraživanje, obrazovanje i zapošljavanje, što znači da će ukupni budžetski izdaci za 2012. dostići rekordnih 135 milijardi evra.

Oko tri četvrtine godišnjeg budžeta EU troši se na poljoprivredne subvencije i finansiranje izgradnje novih autoputeva, mostova i na druge javne infrastrukturne projekte u siromašnijim istočnim i južnim članicama.

Lideri EU će održati nove pregovore, možda u februaru, u nastojanju da dogovore dugoročni budžet tog bloka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik