“Fitch” snizio rejting kompanija “Sony” i “Panasonic”

Bez autora
Nov 26 2012

Kreditna agencija “Fitch” snizila je kreditne rejtinge japanskih kompanija “Sony” i “Panasonic”, koje su ostvarile rekordne gubitke, kao razlog navodeći slab oporavak tržišta televizora. Rejting kompanije “Sony” snižen je za tri ocene na “BB-“ sa negativnim izgledom, dok je dugoročni rejting kompanije “Panasonic” smanjen na “BB”, sa istim izgledom.Ove kompanije su u problemima zbog snažnog jena i slabog ekonomskog okruženja u Japanu i inostranstvu. Dva najveća japanska proizvođača televizora, kao i manji “Sharp”, pogođeni su slabom potražnjom i sve većom konkurencijom od strane “Samsung-a” i “Apple-a”.

“Fitch” snizio rejting kompanija “Sony” i “Panasonic”Kreditna agencija “Fitch” snizila je kreditne rejtinge japanskih kompanija “Sony” i “Panasonic”, koje su ostvarile rekordne gubitke, kao razlog navodeći slab oporavak tržišta televizora.

Rejting kompanije “Sony” snižen je za tri ocene na “BB-“ sa negativnim izgledom, dok je dugoročni rejting kompanije “Panasonic” smanjen na “BB”, sa istim izgledom.

Iz “Fitch-a” su rekli da su ove kompanije u problemima zbog snažnog jena i slabog ekonomskog okruženja u Japanu i inostranstvu. Dva najveća japanska proizvođača televizora, kao i manji “Sharp”, pogođeni su slabom potražnjom i sve većom konkurencijom od strane “Samsung-a” i “Apple-a”.

Ozbiljniji oporavak će biti spor zbog kompanijinog gubitka čelne pozicije na tržištu ključnih proizvoda, rekli su iz “Ficth-a” o “Sony-u”.

Akcije kompanija “Sony”, “Panasonic” i “Sharp” pale su ove godine na Tokijskoj berzi na najniže nivoe u 30 godina, jer ulagači ne veruju da se kompanije mogu oporaviti od velikih gubitaka.

Takođe, i “Moody's”  je takođe snizio rejtinge ovih kompanija na najniži investicioni nivo.

“Sony” je ostvario gubitak od 15,5 milijardi jena (188 miliona dolara) u trećem tromesečju, iako su analitičari u anketi Bloomberg-a očekivali dobitak. Kompanija je početkom novembra objavila da za čitavu godinu očekuje neto prihode od 20 milijardi jena. “Sony” je u svakoj od protekle četiri godine ostvario gubitak.

“Panasonic” je najavio neto gubitak od 765 milijardi jena za tekuću godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik