Grčkoj 750 miliona evra kredita od EIB

Bez autora
Sep 16 2012

Evropska investiciona banka (EIB) će hitno dodeliti krizom pogođenoj Grčkoj 750 miliona evra kredita u okviru sporazuma koji su krajem nedelje u Atini potpisali predsednik EIB Verner Hojer i grčki ministar finansija Janis Sturnaras. Ova finansijska sredstva će biti investiran u različite sektore, kao što su energija, obrazovanje, saobraćaj i mali biznis, dok će u mali biznis biti uloženo oko 440 miliona evra.U julu je grčko ministarstvo finansija saopštilo da će EIB uliti u Grčku 1,4 milijarde evra do 2015. godine. EIB će takođe pomoći Grčkoj da okonča izgradnju nekoliko autoputeva koju su poslednjih meseci privatni ugovarači prekinuli.

Grčkoj 750 miliona evra kredita od EIBEvropska investiciona banka (EIB) će hitno dodeliti krizom pogođenoj Grčkoj 750 miliona evra kredita u okviru sporazuma koji su krajem nedelje u Atini potpisali predsednik EIB Verner Hojer i grčki ministar finansija Janis Sturnaras.

Ova finansijska sredstva će biti investiran u različite sektore, kao što su energija, obrazovanje, saobraćaj i mali biznis, dok  će u mali biznis biti uloženo oko 440 miliona evra, objavio je “"The Wall Street Journal”, a prenosi Tanjug. 

U julu je grčko ministarstvo finansija saopštilo da će EIB uliti u Grčku 1,4 milijarde evra do 2015. godine. EIB će takođe pomoći Grčkoj da okonča izgradnju nekoliko autoputeva koju su poslednjih meseci privatni ugovarači prekinuli.

Grčkom privatnom sektoru nedostaje novac jer je zemlja već petu godinu u recesiji koja je prekinula priliv bankarskih zajmova i čak i isplate u okviru ugovora sa državom, zbog čega nisu u stanju da finansiraju sopstvene obaveze.

Ovogodišnji zajmovi EIB su bili ograničeni na svega 10 miliona evra zbog političke neizvesnosti u toj zemlji.

Vlada u Atini računa da će u najskorije vreme dobiti novu tranšu od takozvane “trojke” kreditora u visini od 31,5 milijardi evra, što će joj omogućiti da otplati prispele dugove. Puštanje te tranše zavisi od toga da li će međunarodni kreditori- Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond - odobriti vladin program za smanjenje državnih rashoda, piše Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik