Gubitak najstarije banke na svetu u trećem kvartalu

Bez autora
Nov 16 2012

Najstarija banka na svetu, italijanska "Banka Monte dei Paski di Sijena" (BMPS), saopštila je danas da je u trećem kvartalu zabeležila gubitak od 47,4 miliona evra, dok je u prvih devet meseci 2012. izgubila 1,664 milijarde evra.Analitičari koji su učestvovali u anketi agencije "Dau Džons njusvajers" očekivali su da će banka ostvariti profit od 75,9 miliona evra u trećem tromesečju, nakon što je u istom periodu lani zaradila 42,2 miliona evra.

Gubitak najstarije banke na svetu u trećem kvartaluNajstarija banka na svetu, italijanska "Banka Monte dei Paski di Sijena" (BMPS), saopštila je danas da je u trećem kvartalu zabeležila gubitak od 47,4 miliona evra, dok je u prvih devet meseci 2012. izgubila 1,664 milijarde evra.

Analitičari koji su učestvovali u anketi agencije "Dau Džons njusvajers" očekivali su da će banka ostvariti profit od 75,9 miliona evra u trećem tromesečju, nakon što je u istom periodu lani zaradila 42,2 miliona evra, prenela je agencija AFP.

Najstariji svetski kreditor, sa sedištem u Toskani, veoma je izložen dužničkoj krizi u evrozoni i u junu je morao da prihvati državnu pomoć da bi otplatio dugove i ojačao bazu kapitala.

Bonitetna agencija "Mudis" je prošlog meseca snizila kreditni rejting BMPS na neinvesticioni, zbog zabrinutosti da će se planovi dokapitalizacije pokazati nedovoljnim. Banka je najavila da će do 2015. otpustiti 4.600 radnika.

BMPS, osnovana 1472, jedna je od četiri evropske banke koje nisu prošle stres testove Evropske bankarske agencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik