Kina kupuje 50 Erbasovih aviona

Bez autora
Sep 02 2012

Kina i Nemačka, koje su imale bilateralnu razmenu od 169 milijardi dolara, potpisale su niz ugovora, među kojima i ugovor o kupovini 50 Erbasovih aviona. Kinska državna banka ICBC potpisala je sa kompanijom Erbas ugovor o kupovini 50 aviona A320.Sklopljen je takođe ugovor vredan 1,6 milijardi dolara o protužetku rada fabrike za sklapanje delova Erbasovih aviona A320 na severu Kine u gradu Tjanksin, otvoren pre pet godina, a koja je jedina fabrika ove kompanije van terotorije Evrope.

Kina kupuje 50 Erbasovih avionaKina i Nemačka, koje su imale bilateralnu razmenu od 169 milijardi dolara, potpisale su niz ugovora, među kojima i ugovor o kupovini 50 Erbasovih aviona.

Kinska državna banka ICBC potpisala je sa kompanijom Erbas ugovor o kupovini 50 aviona A320.

Sklopljen je takođe ugovor vredan 1,6 milijardi dolara o protužetku rada fabrike za sklapanje delova Erbasovih aviona A320 na severu Kine u gradu Tjanksin, otvoren pre pet godina, a koja je jedina fabrika ove kompanije van terotorije Evrope.

Erbas planira da 2016. otvori drugu fabriku van Evrope u Albami u SAD.

Najveći svetski proizvođač helikoptera za civilnu upotrebu Eurokopter potpisaće sa kineskim privrednicima ugovor vredan 12,5 miliona dolara.

Tokom posete nemačke kancelarke Kini zaključen je još jedan sporazum vredan 290 milijardi dolara između Folksvagena o izgradnji centra za proizvodnju i prodaju.

Folksvagen je 2011. prodao 2,26 miliona automobila. Kineska kompanija za telekomunikacije ZTE potpisala je sa nemačkom holding kompanijom IET Holding ugovor vredan 1,3 milijarde dolara.

Poslovna klima između Kine i EU se poslednjih meseci pokvarila zbog polemike oko evropskog poreza na emisuju štetnih izduvnih gasova zbog čega je početkom godine Peking odbio da odobri kupovinu kineskim kompanija 45 Erbasovih aviona.

Polovina izvoza EU u Kinu je nemačkog porekla, dok se četvrtina kineskog izvoza u EU obavi u Nemačkoj.

Bilaterana razmena između Nemačke i Kine dostigla je 169 milijardi evra 2011, što je za 18,9 odsto više nego prethodne.

Kineski predstavnici su ocenili da nemaju drugog izbora nego da preko Nemačke osvajaju evropsko tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik