Koliko je pametnih telefona na svetu?

Bez autora
Oct 17 2012

Broj pametnih telefona (smartfon) u svetu premašio je milijardu, navode analitičari kompanije Strategy, procjenjujći da ima još mnogo prostora za rast. Analitičari procenjuju da je u trećem tromesečju ove godine jedna od sedam osoba na svetu imala smartfon.Ipak, veruje se da će nova milijarda biti dostignuta za manje od tri godine, zahvaljujući nizu faktora kao što su niže cene, brzo rastuća tržišta...

Koliko je pametnih telefona na svetu?Broj pametnih telefona (smartfon) u svetu premašio je milijardu, navode analitičari kompanije Strategy, procjenjujći da ima još mnogo prostora za rast.

Analitičari procenjuju da je u trećem tromesečju ove godine jedna od sedam osoba na svetu imala smartfon, pišu "Vijesti". Ipak, veruje se da će nova milijarda biti dostignuta za manje od tri godine, zahvaljujući nizu faktora kao što su niže cene, brzo rastuća tržišta...

"Penetracija smartfona još uvek je relativno niska. Većina ljudi u svetu ne poseduje pametni telefon, ali i dalje postoji ogroman prostor za porast njihovog broja, posebno na tržištima poput Kine, Indije i Afrike", kaže izvršni direktor Strategy analitičke kompanije Nil Mauston.

Viši analitičar pomenute kompanije, Skot Bičeno podsetio je na prvi pametni telefon u svetu: "Prvi moderni pametni telefon u svetu, Nokia Communicator, proizveden je 1996. Nokia je ostala dominantna sila u industriji pametnih telefona više od deset godina, sve do dolaska kutlnog Appleovog telefona, iPhone, 2007. godine".

Prema podacima te analitičke kuće, Samsung zauzima oko 26 odsto tržišta pametnih telefona. Procenjuje se da je taj korejski mobilni div između aprila i juna prodao oko 50,5 miliona uređaja, što ih stavlja ispred Appleovih 26 miliona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik