“Lenovo” najveći proizvođač kompjutera na svetu

Bez autora
Oct 14 2012

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila kompanija za istraživanje “Gartner”, kineska kompanija za proizvodnju računara “Lenovo” je postala najveći proizvođač kompjutera na svetu. Na toj poziciji do sada je bio ”Hewlett-Packard” (HP).Prema podacima “Gartnera”, “Lenovo” je isporučio 13,8 miliona kompjutera u trećem kvartalu ove godine, a HP 13,55 miliona. Sniženje cena računara je “Lenovu” pomoglo da preuzme veliki deo tržišta.

“Lenovo” najveći proizvođač kompjutera na svetuPrema preliminarnim rezultatima koje je objavila kompanija za istraživanje “Gartner”, kineska kompanija za proizvodnju računara “Lenovo” je postala najveći proizvođač kompjutera na svetu.

Na toj poziciji do sada je bio ”Hewlett-Packard” (HP).

Prema podacima “Gartnera”, “Lenovo” je isporučio 13,8 miliona kompjutera u trećem kvartalu ove godine, a HP 13,55 miliona. Sniženje cena računara je “Lenovu” pomoglo da preuzme veliki deo tržišta.
 
Međutim, prema podacima firme IDC, HP je još uvek na vrhu, ali se razlika između dva proizvođača vrlo brzo smanjuje.

Prema podacima IDC-a, HP je isporučio 13,9 miliona računara, što je 15,9 posto svetskog tržišta, a “Lenovo” drži 15,7 posto svetskog tržišta sa 13,8 miliona isporučenih kompjutera.
 
Prema izjavama analitičara, “Lenovo” je u poslednje vreme jedna od najboljih kompanija na svetu kada su u pitanju performanse računara koje proizvode i veruju da će u budućnosti preuzeti još veći deo svetskog tržišta, prenosi BBC.

Podaci iz Gartnera i IDC-a pokazuju da su se isporuke računara u svetu smanjile za osam posto u odnosu na isti period 2011. godine. Interes za računarima smanjio se zbog svetske ekonomske krize, ali i sve popularnijih tablet računara i pametnih telefona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik