Leto ne topi dugove

Bez autora
Aug 08 2012

Zemljama na jugu Evrope leto je postalo briga više – izneverena su njihova očekivanja da će zarada od turizma dopuniti državnu kasu. Italiji i Španiji turistička sezona nije dozvolila mali predah u borbi sa dugovima. Manje je stranih, ali i domaćih turista. Odmor tokom leta je vreme kada se, bar na kratko, potisnu svakodnevne brige.Međutim, zemljama na jugu Evrope leto je postalo briga više, jer su izneverena njihova očekivanja da će zarada od turizma dopuniti državnu kasu. Slučajno ili ne, tek zemlje na jugu Evrope koje je priroda obdarila morem i plažama, ujedno su i članice kluba najvećih dužnika. Italija i Španija očekivale su da će im turistička sezona dozvoliti bar mali predah u borbi sa dugovima...

Leto ne topi dugoveZemljama na jugu Evrope leto je postalo briga više – izneverena su njihova očekivanja da će zarada od turizma dopuniti državnu kasu. Italiji i Španiji turistička sezona nije dozvolila mali predah u borbi sa dugovima. Manje je stranih, ali i domaćih turista.

Odmor tokom leta je vreme kada se, bar na kratko, potisnu svakodnevne brige. Međutim, zemljama na jugu Evrope leto je postalo briga više, jer su izneverena njihova očekivanja da će zarada od turizma dopuniti državnu kasu.

Slučajno ili ne, tek zemlje na jugu Evrope koje je priroda obdarila morem i plažama, ujedno su i članice kluba najvećih dužnika. Italija i Španija očekivale su da će im turistička sezona dozvoliti bar mali predah u borbi sa dugovima.

Međutim, mnogi suncobrani ostali su zatvoreni – ne samo da je manje gostiju iz inostranstva, već i oni domaći ostaju kod kuće.

U prvih šest meseci, broj rezervacija u italijanskim odmaralištima manji je za deset miliona, odnosno za petinu nego u istom periodu prošle godine, a prosečno se za odmor troši pedeset evra manje. Italijani moraju da ostave novac za nove poreze koje je uvela vlada Marija Montija.

Stefano Dragone, vlasnik turističke agencije, kaže da se potpuno promenio način letovanja. "Porodice uglavnom letuju jednu nedelju, a neki ne mogu sebi da priušte više od jednog vikenda", kaže Dragone.

Navike menjaju čak i Nemci, čija privreda odoleva udarima krize. Istraživanje nemačkih turističkih radnika pokazuje da su se njihovi sunarodnici naprasno zaljubili u baltičku obalu. Radije idu na sever nego na jug Evrope, gde je Nemačka, kažu, postala omraženi simbol ekonomskih rezova i štednje.

"Dva su glavna razloga zašto Nemci ove godine ne idu u Grčku kao ranije. Jedan je taj što, zbog negativnog medijskog izveštavanja, nisu više sigurni jesu li tamo dobrodošli. Drugi razlog su cene, jer im je jeftinije u Turskoj i Hrvatskoj", kaže analitičar Ulrih Rajnhart.

Hrvatska se zato pohvalila da je pobednik ovogodišnje mediteranske turističke borbe –beleži najveći rast broja gostiju i zarade. Do kraja godine očekuje sedam milijardi evra. A Grčku su izabrali neki nemački političari. Kažu, hoće Grke da uvere da ih Evropa ne  otpisuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik