Najveća nezaposlenost u Španiji i Grčkoj

Bez autora
Oct 31 2012

Nezaposlenost je u 17 članica Evropske unije koje koriste evro u septembru porasla na rekordnih 11,6 posto, sa revidiranih naviše 11,5 posto u avgustu, budući da je veliki deo tog monetarnog regiona potonuo u recesiju.Najveću nezaposlenost u evrozoni, od 25,8 posto, imala je Španija, a za njom sledi Grčka sa stopom od 25,1 posto, mada se taj pokazatelj odnosi na juli mesec. Ove zemlje, koje su u centru trogodišnje dužničke krize u evrozoni, imaju stopu nezaposlenosti među mladima veću od 50 posto.

Najveća nezaposlenost u Španiji i GrčkojNezaposlenost je u 17 članica Evropske unije koje koriste evro u septembru porasla na rekordnih 11,6 posto, sa revidiranih naviše 11,5 posto u avgustu, budući da je veliki deo tog monetarnog regiona potonuo u recesiju.

Kako su pokazali podaci statističke službe EU Evrostat, najveću nezaposlenost u evrozoni, od 25,8 posto, imala je Španija, a za njom sledi Grčka sa stopom od 25,1 posto, mada se taj pokazatelj odnosi na juli mesec. Ove zemlje, koje su u centru trogodišnje dužničke krize u evrozoni, imaju stopu nezaposlenosti među mladima veću od 50 posto.

Inflacija u zoni evra u oktobru je opala na 2,5 posto, sa 2,6 procenata prethodnog meseca, mada je i dalje iznad cilja Evropske centralne banke koji je još od decembra 2010. ispod, ali blizu dva posto, saopštio je Evrostat.

Preliminarni podaci pokazuju da su cene energenata, koje su trenutno glavni pokretač inflacije, porasle 7,8 posto u oktobru, usporivši posle porasta od 9,1 posto u septembru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik