Predstavljen iPhone 5

Bez autora
Sep 12 2012

Kompanija "Apple" je na večerašnjoj konferenciji u San Franciscu predstavio novi iPhone 5, a većina nagađanja ispostavila se tačnim. Kako se i nagađalo, novi iPhone sada ima dijagonalu ekrana od 4 inča sa rezolucijom od 1136x640 tačaka, dakle Retina ekran sa 326 ppi gustoćom piksela. Zbog većeg ekrana iPhone 5 ima pet redova ikonica i odnos stranica 16:9.Kućište je debljine 7,6 mm, pa je ovo do sada najtanji iPhone i jedan od najtanjih telefona uopšte. Telefon teži svega 112 grama. Uređaj ima A6 čip koji ima dvostruku brži CPU i grafiku, što znači da će se aplikacije učitavati dva puta brže od prethodnih.

„Apple“ predstavio pametni Kompanija "Apple" je na večerašnjoj konferenciji u San Franciscu predstavio novi iPhone 5, a većina nagađanja ispostavila se tačnim.

Kako se i nagađalo, novi iPhone sada ima dijagonalu ekrana od 4 inča sa rezolucijom od 1136x640 tačaka, dakle Retina ekran sa 326 ppi gustoćom piksela. Zbog većeg ekrana iPhone 5 ima pet redova ikonica i odnos stranica 16:9.

Kućište je debljine 7,6 mm, pa je ovo do sada najtanji iPhone i jedan od najtanjih telefona uopšte. Telefon teži svega 112 grama.

Uređaj ima A6 čip koji ima dvostruku brži CPU i grafiku, što znači da će se aplikacije učitavati dva puta brže od prethodnih. Takođe, i baterija je unapređena, pa će tako trajati osam sati na 3G-u i LTE-u za vreme razgovora ili oko deset sata ukoliko se surfuje na Wi-Fi-u.

iPhone 5 podržava sledeće brzine prenosa podataka: HSPA+ na 21Mbps, HSPA+ Dual Carrier na 42Mbps i LTE ide maksimalno do 100 mbps.

Kamera ima senzor od 8 megapiksela i f/2.4 otvor blende. Apple najavljuje bolje rezultate prilikom snimanja u tamnijim uslovima i 40 posto brže okidanje. Dodata je i nova mogućnost snimanja panoramske fotografije sa ukupno 28 megapiksela.

iPhone 5 dolazi sa novim konektorom koji je uži od prethodnih, ali tu je adapter koji će premostiti trenutnu razliku.

Naravno, operativni sistem koji koristi iPhone 5 je prethodno najavljeni iOS 6.

Deljeni foto stream omogućava da se nekome na Apple-ov uređaj pošalju fotografije, koje se zatim mogu lajkovati, komentarisati i slično.

iPhone 5 biće ponuđen u crnoj i beloj boji sa aluminijskom poleđinom.

Novi iPhone u SAD-u će uz dvogodišnje ugovore koštati 199, 299 i 399 dolara, za verzije od 16, 32 i 64 GB memorije.

Prednarudžbine u SAD-u počinju u petak, 14. septembra, dok prodaja telefona kreće 21. septembra u 9 država. U decembru iPhone kreće na još 100 tržišta.

Nadogradnja na iOS 6 za sve postojeće uređaje stiže 19. septembra.

Model iPhone 3GS izbacuje se iz prodaje, dok će model iPhone 4S od 8 GB i iPhone 4 istog memorijskog kapaciteta biti 99 dolara, odnosno besplatni, ali uz dvogodišnju ugovornu obavezu kod američkih operatera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik