RIM mora da plati 147 miliona dolara

Bez autora
Jul 17 2012

Kanadska kompanija Research In Motion (RIM) koja proizvodi BlackBerry moraće da plati odštetu od 147,2 miliona dolara, pošto je izgubila parnicu oko korišćenja patenta.Sud u San Francisku odlučio je da prihvati tvrdnje kompanije Mformation Technologies da je RIM ukrao patente za softver koju su oni napravili još 1999. godine, a kojim je firma mogla da pristupi mobilnim telefonima svojih zaposlenih radi promene šifri, brisanja podataka ili unapređenja softvera.

RIM mora da plati 147 miliona dolaraKanadska kompanija Research In Motion (RIM) koja proizvodi BlackBerry moraće da plati odštetu od 147,2 miliona dolara, pošto je izgubila parnicu oko korišćenja patenta.

Sud u San Francisku odlučio je da prihvati tvrdnje kompanije Mformation Technologies da je RIM ukrao patente za softver koju su oni napravili još 1999. godine, a kojim je firma mogla da pristupi mobilnim telefonima svojih zaposlenih radi promene šifri, brisanja podataka ili unapređenja softvera.

Ova presuda je došla u najgorem trenutku za RIM, kompaniju koja se već nalazi u velikim problemima. RIM je u prvom kvartalu prijavio gubitak i najavio otpuštanje čak 5.000 svojih radnika, što je skoro trećina zaposlenih

“Nikada nije dobro vreme da se izgubi 147 miliona dolara, ali sigurno postoji uvek nešto gore. Pored novca, tu je prisutan i ogroman psihološki uticaj koji dolazi sa ovakvim situacijama”, rekao je Carmi Levy.

Levy je istakao da će se kompanija okrenuti sopstvenim resursima i da će tako pokušati da se vrati na pravi put. Kazna predstavlja opomenu za kompaniju koja trenutno poseduje oko dve milijarde dolara rezervi, a ta sredstva kompanija će investirati u lansiranje novih proizvoda na tržište, dodao je on.

Kompanija RIM je mnogo godina naporno radila i samostalno razvila BlackBerry. RIM je do pre tri godine držao skoro polovinu tržišta mobilnih telefona u SAD, kada je BlackBerry bio na vrhuncu popularnosti.

Međutim, dolazak iPhone i telefona sa Android platformom, kao i tačskrin telefona, počeo je da baca BlackBerry u drugi plan. Iz tog razloga, RIM je početkom 2012. godine najavio izlazak svog novog mobilnog uređaja BlackBerry 10. Međutim, pre desetak dana je iz kompanije saopšteno da se promocija novog uređaja pomera za narednu godinu.

RIM sada drži manje od pet posto tržišta mobilnih telefona u Americi, a akcije kompanije su već par godina u strmoglavom padu i nedavno su pale na nivo ispod osam dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik