S&P snizio kreditni rejting Mađarske

Bez autora
Nov 26 2012

Američka bonitetna agencija “Standard & Poors” (S&P) snizila je kreditni rejting Mađarske za jedan stepen, na “BB”, sa stabilnom prognozom. Predvidivost mađarske politike nastavlja da slabi, što bi moglo da ugrozi izglede za privredni rast te zemlje na srednji rok.Stoga su sniženi dugoročni suvereni kreditni rejtinzi Mađarske u stranoj i domaćoj valuti na “BB”, sa “BB+”. Ovo sniženje bi moglo da poskupi zaduživanje Mađarske na tržištima javnog duga.

S&P snizio kreditni rejting MađarskeAmerička bonitetna agencija “Standard & Poors” (S&P) snizila je kreditni rejting Mađarske za jedan stepen, na “BB”, sa stabilnom prognozom.

U saopštenju ove agencije je navedeno da predvidivost mađarske politike nastavlja da slabi, što bi moglo da ugrozi izglede za privredni rast te zemlje na srednji rok. Stoga su sniženi dugoročni suvereni kreditni rejtinzi Mađarske u stranoj i domaćoj valuti na “BB”, sa “BB+”, navodi se u saopštenju.

Ovo sniženje bi moglo da poskupi zaduživanje Mađarske na tržištima javnog duga.

S&P je takođe snizio dugoročni rejting centralne banke Mađarske na “BB”, sa “BB+”.

Agencija je ukazala na “neortodoksnu, možda neodrživu ekonomsku politiku premijera Viktora Orbana” koja nanosi štetu ekonomskom rastu Mađarske jer obeshrabruje investiranja, što bi, za uzvrat, moglo da naškodi naporima za smanjenje vladinog duga.

Među merama koje je S&P kritikovao su povećanje poreza u bankarskom, telekomunikacionom i energetskom sektoru.

Mađarska je u sredu saopštila da će odustati od kontroverznih “kriznih poreza” u sektorima maloprodaje i telekomunikacija od januara 2013. godine, pošto je Evropska unija zatražila njihovo ukidanje tvrdeći da su oni "diskriminatorski" jer nesrazmerno pogađaju nemađarske operatere.

Mađarska će, međutim, i u 2013. zadržati porez na prihode u bankarskom sektoru, uveden kao privremeni “krizni namet”, u okviru paketa mera za fiskalno prilagođavanje koji je ministarstvo ekonomije objavilo prošle sedmice.

Taj peket mera stroge štednje, kojim se takođe povećava porez na energetske kompanije, treći je u poslednjih šest sedmica jer Budimpešta nastoji da zadrži budžetski deficit ispod nivoa od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi izbegla gubitak pristupa vitalnim kohezionim fondovima EU.

Prema prognozi Evropske komisije, objavljene ranije ovog meseca, mađarski javni deficit će iznositi 2,5 posto BDP u 2012, 2,9 posto u 2013. i 3,5 posto BDP u 2014. godini, prenosi Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik