Toyotin “Prozor u svet” osvojio Core77 nagradu za dizajn

Bez autora
Aug 01 2012

Toyotin inovativni koncept interaktivnog vozila “Prozor u svet” je osvojio ovogodišnju Core77 nagradu za dizajn u spekulativnoj kategoriji. Ovaj koncept, koji su razvili inženjeri i dizajneri iz Toyotine “Kansei Design” divizije i Kopenhagenskog instituta za interaktivni dizajn (CIID), želi da redefiniše vezu između putnika i okruženja vozila.Pomoću proširene stvarnosti, koncept pretvara prozore vozila u interaktivnu površinu, koja daje informacije o okruženju vozila ili jednostavno služi kao platno za crtanje.

Toyotin “Prozor u svet” osvojio Core77 nagradu za dizajnToyotin inovativni koncept interaktivnog vozila “Prozor u svet” je osvojio ovogodišnju Core77 nagradu za dizajn u spekulativnoj kategoriji.

Ovaj koncept, koji su razvili inženjeri i dizajneri iz Toyotine “Kansei Design” divizije i Kopenhagenskog instituta za interaktivni dizajn (CIID), želi da redefiniše vezu između putnika i okruženja vozila. Pomoću proširene stvarnosti, koncept pretvara prozore vozila u interaktivnu površinu, koja daje informacije o okruženju vozila ili jednostavno služi kao platno za crtanje.

Core77 je definisao spekulativnu kategoriju nagrade kao “projekte koji služe čisto kao koncept ili predlog, bilo kao fikcija ili istraživanje, ili kreiranje istraživačkog/spekulativnog dizajna za klijenta ili obrazovnu instituciju”.

“Prozor u svet” je odabran kao pobednik nakon anonimnog glasanja žirija, predvođenog Brice Sterlingom, koji smatra da je koncept dobro osmišljena fikcija korporativnog dizajna iz Toyote. On je dodao da je ovaj koncept više poetičan, nego što ima nameru da poveća prodaju automobila kompanije.

Toyotin severnoamerički koncept, nazvan “Prius x Parlee”, je takođe dobio značajno priznanje u kategoriji transporta. Kao deo Toyota Prius inicijative, a u saradnji sa “Saatchi LA”, “Parlee Cycles” i “Deep Local” u Sjedinjenim državama, projekat je prvi na svetu bicikl čiji se menjač kontroliše mislima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik