Zalet kineske avio-industrije

Bez autora
Nov 15 2012

Kineska avioindustrijska korporacija" (AVIC) investiraće početnih 10 milijardi juana (1,6 milijardi dolara) u razvoj kineskog avionskog motora, jer Kina želi da uhvati korak sa ostalim zemljama.Kineska državna kompanija AVIC će investirati novac u istraživanje i razvoj "naprednog" motora u prvoj fazi programa koji će trajati do kraja 2015. godine. Kineske kompanije bi u razvoj tog kineskog motora za avione mogle da investiraju ukupno 100 milijardi juana.

Zalet kineske avio-industrijeKina počinje investiciju u takozvani "napredni" avio-motor, za koji planira da bude operativan do 2025. godine. Uporedo radi i na civilnom avionu "C919" namenjenom srednjim linijama, koji će biti direktan konkurent "Boingu" i "Erbasu".

Kineska avioindustrijska korporacija" (AVIC) investiraće početnih 10 milijardi juana (1,6 milijardi dolara) u razvoj kineskog avionskog motora, jer Kina želi da uhvati korak sa ostalim zemljama, objavili su državni mediji.

Kineska državna kompanija AVIC će investirati novac u istraživanje i razvoj "naprednog" motora u prvoj fazi programa koji će trajati do kraja 2015. godine, objavio je list Čajna dejli.

Kineske kompanije bi u razvoj tog kineskog motora za avione mogle da investiraju ukupno 100 milijardi juana, prenela je francuska agencija AFP, pozivajući se na kinesku agenciju Sinhua.

AVIC već proizvodi motore za manje civilne avione, kao i za vojnu avijaciju i nada se da će do 2025. moći da ponudi jedan napredniji motor, ukazala je Sinhua, ne navodeći pojedinosti.

Kina takođe razvija veći civilni avion "C919" koji treba da predstavlja izazov dominaciji avioindustrijskih džinova, kao što su "Boing" i "Erbas", ali će taj avion koristiti motor koji proizvode američka kompanija "GE Avijacija", podružnica "Dženeral elektrika" i francuska aerokosmička grupacija "Safran".

Proizvođač planirane letilice "C919", "Kineska korporacija za komercijalne avione" (COMAC), dobila je ove sedmice 50 porudžbina za te planirane avione, čime su ukupne porudžbine povećane na 380, bez obzira što razvoj "C919" jos nije okončan.

COMAC planira da "C919" po prvi put poleti u 2014. i da ga iznese na tržište u 2016.

Letilica "C919" imaće do 168 sedišta i maksimalni dolet od 5.555 kilometara, čime će postati direktan konkurent "Boingu" i "Erbasu" u sektoru srednjih linija koji učestvuje sa 70 odsto na kineskom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik