Bezbednost mobilnih uređaja

Bez autora
Mar 13 2013

Kompanije su ozbiljno zabrinute za bezbednost mobilnih uređaja koji imaju pristup korporativnim podacima, ali su i dalje spori u pronalaženju načina da iskontrolišu njuhovu upotrebu. Ovo je rezultat istraživanja koje je uradila kompanija B2B. Zaista je neverovatno što su zaposleni odgovorni za kritične poslovne odluke, uključujući i one u vezi sa IT bezbednošću, ovaj bitan problem bezbednog korišćenja mobilnih uređaja u korporativnim mrežama, rangirali tek kao treći po važnosti, iako je više od polovine (55 odsto) istih stručnjaka, koji su učestvovali u interacionalnom istraživanju kompanije B2B, potvrdili da su ozbiljno zabrinuti za bezbednost mobilnih uređaja. Postavljeno je pitanje korporativnim IT i biznis stručnjacima da navedu tri zadatka koja smatraju najvažnijim za njihov IT sektor, kako bi izgradili bezbednu IT infrastrukturu. Bezbednost mobilnih uređaja je rangirana prilično loše - samo 12 odsto smatra da je rad sa sistemom MDM jedan od tri najbitnija zadatka. Zaštitu poverljivih informacija je odabralo 27 odsto, smatrajući ovo drugim najbitnijim zadatkom. Najvažniji zadatak je sprečavanje sajber kriminalaca da se infiltriraju u njihovu korporativnu mrežu – to je istaklo 31 odsto ispitanika.

Bezbednost mobilnih uređajaKompanije su ozbiljno zabrinute za bezbednost mobilnih uređaja koji imaju pristup korporativnim podacima, ali su i dalje spori u pronalaženju načina da iskontrolišu njuhovu upotrebu. Ovo je rezultat istraživanja koje je uradila kompanija B2B.

Zaista je neverovatno što su zaposleni odgovorni za kritične poslovne odluke, uključujući i one u vezi sa IT bezbednošću, ovaj bitan problem bezbednog korišćenja mobilnih uređaja u korporativnim mrežama, rangirali tek kao treći po važnosti, iako je više od polovine (55 odsto) istih stručnjaka, koji su učestvovali u interacionalnom istraživanju kompanije B2B, potvrdili da su ozbiljno zabrinuti za bezbednost mobilnih uređaja.

Postavljeno je pitanje korporativnim IT i biznis stručnjacima da navedu tri zadatka koja smatraju najvažnijim za njihov IT sektor, kako bi izgradili bezbednu IT infrastrukturu. Bezbednost mobilnih uređaja je rangirana prilično loše - samo 12 odsto smatra da je rad sa sistemom MDM jedan od tri najbitnija zadatka. Zaštitu poverljivih informacija je odabralo 27 odsto, smatrajući ovo drugim najbitnijim zadatkom. Najvažniji zadatak je sprečavanje sajber kriminalaca da se infiltriraju u njihovu korporativnu mrežu – to je istaklo 31 odsto ispitanika.  

Kako sajber kriminalci pre svega tragaju za poverljivim informacijama, trebalo bi učiniti svaki mogući napor da bi bila osigurana njihova bezbednost. Veoma je važno da kompanije danas razumeju potrebu za postavljanjem granice kako bi bili izbegnuti sajber kriminalci i da treba primeniti raličite efekasne mere koje će ispuniti zahteve zaštite podataka: rezervne kopije, sprečavanje curenja informacija za koje su odgovorni zaposleni, suzbijanje sajber napada i mnoge druge. Međutim, zabrinjavajuće je što mnogi poslodavci potcenjuju krucijalnu važnost MDM tehnologije, jer jedina nezaštićena vrednost jesu osetljive korporativne informacije - skoro četvrtina (23 odsto) ispitanika rekla je da su izgubili svoje poslovne podatke zbog toga što su ili izgubili ili im je neko ukrao mobilni uređaj.

MDM omogućava kompanijama da uvedu restrikcije za instalacije i pokretanje softvera na korporativnim mobilnim uređajima. Korporativne mreže mogu biti veoma oštećene nekontrolisanim dodavanjem neregulisanih, novih softvera, podrže daljinsko upravljanje smart telefonima i tablet računarima, kako bi mogli da blokiraju pristup ili izbrišu informacije u slučaju da je uređaj izgubljen ili ukraden i obezbede da uređaji budu zaštićeni PIN kodovima, a aplikacije preko kojih se pristupa korporativnim podacima budu zaštićene jakim šiframa (lozinkama). Takođe, MDM omogućava kompanijama da brzo i felksibilno razviju konfiguracije i bezbednosne polise na novim mobilnim uređajima zaposlenih, spreče curenje osetljivih korporativnih informacija  kontrolom podataka u okviru aplikacija i šifrovanjem i siguraju korišćenje visokokvalitetne antivirusne zaštite, posebno za android uređaje.

Ovo istraživanje, koje obuhvata više od 3300 IT stručnjaka iz 22 zemlje širom sveta, urađeno je u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab. Učesnici su predstavljali preduzeća svih veličina - mala, srednja i velika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik