Četvrtina vaučera već iskorišćena za odmor u Srbiji

Bez autora
Apr 11 2024

Od ukupno 100 hiljada vaučera koliko je podeljeno u januaru, do sada je iskorišćeno 22.488, saznajemo u Ministarstvu turizma i omladine.

S obzirom na to da je korišćenje ovogodišnjih vaučera bilo moguće od februara, moglo bi se reći da su građani u rekordnom roku iskoristili ovu pogodnost za odmor u našoj zemlji. Razlog je verovatno kraći odmor oko Sretenja kada su odmarališta u Srbiji bila puna gostiju, ne samo na najpoznatijim destinacijama, planinama i banjama, nego i u manje poznatim mestima. Prema podacima iz resornog ministarstva, najviše vaučera je iskorišćeno na Zlatiboru, pa onda u Vrnjačkoj Banji, Sokobanji, Kopaoniku i Ribarskoj banji.

Milan Ristić iz Udruženja „Moja Srbija” kaže da oni očekuju da će se odmah posle konstituisanja nove vlade iz resornog ministarstva oglasiti sa detaljnijim informacijama i o dodatnim vaučerima koji su bili najavljeni krajem januara. To je, kaže on, jedna od važnih tema u ovom trenutku, jer je to bitno i za ugostitelje i za korisnike vaučera.

– Iako tačan datum i vreme puštanja ovog drugog kruga još uvek nisu poznati, prethodna praksa poslednjih devet godina pokazuje da su dodatni vaučeri uvek bili dostupni kako bi što veći broj zainteresovanih građana mogao da ih dobije. U ovom trenutku posebno je zabrinjavajuće to što su ugostitelji već izdali potvrde o rezervaciji smeštaja, a datumi su već rezervisani, ali nije sigurno da li će te rezervacije biti validne ili će biti otkazane usred sezone, dovodeći tako u pitanje odmor koji je gost planirao. Ovo predstavlja gubitak i za goste koji su već izvršili rezervaciju i za ugostitelje koji su prihvatili vaučer umesto klasične rezervacije – navode iz Udruženja „Moja Srbija”.

Preciznije, bilo bi dobro da drugi krug vaučera stigne već početkom maja, kada većina potencijalnih gostiju već zna svoj željeni termin odmora. To je, kažu oni, važno za organizaciju i planiranje odmora. Inače, da podsetimo da je krajem januara, neposredno posle podele prvih 100 hiljada vaučera, stigla najava iz vrha vlasti da će država izdvojiti dodatna sredstva za još vaučera, pošto je veliko interesovanje građana. To je potvrdio i veliki broj rezervacija preko platforme e-turista. Međutim, za sada se još ne zna kada će novi vaučeri biti podeljeni.

– Naša istraživanja pokazuju da je potrebno ukupno 250 hiljada vaučera, pa mi iskreno navijamo da bude podeljeno još 150 hiljada vaučera. S obzirom na to da oni mogu da se koriste mesec dana od predaje dokumentacije, to nas već sada dovodi u problem, jer bi to i da ih sada odobre bilo početkom maja. Maj je već udarni termin i mnogo ljudi koristi vaučere i već tada zna kada će na odmor – kaže Ristić. Vaučeri su se pokazali kao vrlo dobri za razvoj domaćeg turizma i produžetak sezone. Prema svim pokazateljima Sokobanja je i dalje neprikosnoveni lider kada je reč o korišćenju turističkih vaučera. U Udruženju „Moja Srbija” navode da je ova vrsta subvencija postala ključni faktor za podsticanje turizma u Srbiji, posebno u manje poznatim destinacijama.

– Prednost turističkih vaučera je što se mogu iskoristiti za različite vrste smeštaja i usluga u destinacijama širom Srbije. Ovo je posebno važno za manje turističke centre koji imaju veliki potencijal, ali često nisu bili dovoljno promovisani – navode oni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik