Finansiranje projekata obnovljivih izvora energije

Bez autora
Mar 20 2013

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Međunarodna finansijska korporacija – IFC, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), organizovali su skup o unapređenju regulatornog okvira i mogućnostima finansiranja projekata obnovljivih izvora energije. Osnovni cilj saradnje koju je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine realizovalo sa IFC-em i nacionalnom asocijacijom srpske privrede, bilo je unapređenje regulatornog okvira koji se odnosi na obnovljive izvore energije kroz izradu uredbi o podsticajnim merama, kao i pripremu standardizovanih ugovora o otkupu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine raspisalo je 19. februara u domaćim i svetskim glasilima javni poziv o lokacijama koje su prostornim planovima jedinica lokalne samouprave predviđene za izgradnju mini hidro-elektrana. Ovaj poziv otvoren je do 5. aprila.

Finansiranje projekata obnovljivih izvora energijeMinistarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Međunarodna finansijska korporacija – IFC, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), organizovali su skup o unapređenju regulatornog okvira i mogućnostima finansiranja projekata obnovljivih izvora energije.

Osnovni cilj saradnje koju je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine realizovalo sa IFC-em i nacionalnom asocijacijom srpske privrede, bilo je unapređenje regulatornog okvira koji se odnosi na obnovljive izvore energije kroz izradu uredbi o podsticajnim merama, kao i pripremu standardizovanih ugovora o otkupu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije.
 
Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine raspisalo je 19. februara u domaćim i svetskim glasilima javni poziv o lokacijama koje su prostornim planovima jedinica lokalne samouprave predviđene za izgradnju mini hidro-elektrana. Ovaj poziv otvoren je do 5. aprila, a u njemu se nalaze obaveštenja i podaci o slobodnim lokacijama koje su prostornim planovima lokalnih samouprava predvidjene za izgradnju energetskih objekata za proizvodnju električne energije, na bazi vodnih resursa i propisani zakonski uslovi i postupak za dobijanje saglasnosti za objekte snage manje od 1 MW, odnosno energetskih dozvola za objekte od 1 MW i više.

Ideja je da se institucionalno i regulatorno uredi ambijent za izgradnju postrojenja obnovljivih izvora energije, a od naknade za obnovljive izvore energije, koja po jednom prosečnom domaćinstvu sada iznosi 16 dinara, očekuje se da ove godine bude prikupljeno oko 10 miliona evra. Svi koji su spremni da ulažu u ovu oblast su na dobrom putu, jer država želi promociju energetike kao biznisa, posebno u vezi sa obnovljivim izvorima energije, a novina je i da će investicije biti posebno osigurane. Regulatorni i institucionalni okvir biće potpuno uređen od početka aprila, navodi se u saopštenju PKS.

Dejan Trifunović, pomoćnik ministra, je prezentovao i radnu verziju Modela o otkupu električne energije, sa dve tarife – do 5 MW i preko 5 MW. Kako je istakao, do 2020. godine predviđeno je Nacionalnim investicionim planom da imamo 1092 MW, a do 2018. godine trebalo bi da realizujemo od 600 do 700 MW iz obnovljivih izvora energije. U ovu oblast očekuje se do 2020. godine oko dve milijarde evra novih investicija.
 
Slobodan Petrović, sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS, ukazao je i na značaj modela ugovora koji će se sklapati sa javnim snabdevačem i pozvao privrednike da iskoriste mogućnost da se informišu o finansijskoj strani projekata u direktnom razgovoru sa predstavnicima najvećih svetskih finansijskih institucija.
 
Per Kjelerhaug, regionalni menadžer IFC-a naglasio je da ova članica Svetske banke u regionu zapadnog Balkana podržava razvoj sektora obnovljivih izvora energije kroz otklanjanje prepreka za investicije. IFC sarađuje direktno i sa investitorima kako bi unapredila njihove inicijalne ideje i projekte. Pored toga radi i sa lokalnim komercijalnim bankama na unapređenju njihovih internih kapaciteta da finansiraju projekte iz ove oblasti. U Evropi i centralnoj Aziji prošle godine je investirano 440 miliona dolara u obnovljive izvore energije, a u Srbiji IFC želi da poveća svoje prisustvo, jer je taj sektor bitan za ekonomski rast svake države, a posebno za zemlje u razvoju.
 
Kako se navodi u saopštenju PKS, nove investicije u projekte obnovljivih izvora energije neophodne su kako bi se osigurala održivost domaćeg energetskog sektora, pospešio ekonomski rast i kako bi Srbija ispunila međunarodne obaveze koje je preuzela kao jedna od potpisnica Sporazuma o osnivanju Energetske zajednice. Vlada Srbije je usvojila četiri ključne Uredbe iz oblasti obnovljivih izvora energije 24. januara ove godine. Nacrt predloga Uredbi koje predviđaju niz podsticajnih mera za investicije iz ove oblasti izradila je radna grupa pod okriljem Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, a glavnu tehničku pomoć pri njihovoj izradi pružila je Međunarodna finansijska korporacija.

Nebojša Arsenijević, menadžer IFC projekta za obnovljive izvore energije za region zapadnog Balkana, rekao je da je definisanjem novih fid-in tarifa za otkup energije proizvedne iz obnovljivih izvora, kreiran snažan regulatorni okvir za podsticaj investicija u projekte. Nove Uredbe predviđaju i automatsko godišnje usklađivanje tarifa sa godišnjom inflacijom u evro zoni, kao i mogućnost medjunarodne arbitraže, što je posebno bitno za strane investitore. Stranim investitorima predočene su i mogućnosti iz oblasti osiguranja od rizika, koje nude Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA) i Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), članice grupacije Svetske banke.

Prema njegovim rečima, cilj je da se, pored prezentacija novih investicionih mogućnosti, omogući kompanijama koje razvijaju projekte obnovljivih izvora energije srednje i velike snage, da se sastanu sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija. Takođe, predstavnicima komercijalnih banaka omogućeno je da se informišu o mogućnostima ulaganja u ovaj sektor, a kao razvojna institucija, IFC je tu da putem obuke poveća njihove interne kapacitete, kako bi se blagovremeno pripremili za širenje sektora obnovljivih izvora energije.
 
IFC je članica grupacije Svetske banke, najveća međunarodna razvojna organizacija koja je u celosti usmerena na razvoj privatnog sektora. Pomaže zemljama da dostignu održivi razvoj tako što finansira investicije, mobiliše kapital na medjunarodnim finansijskim tržištima i pruža savetodavne usluge vladama i kompanijama. U fiskalnoj 2012. godini investicije IFC dostigle su rekordnih 20 milijardi dolara, čime je podstaknut privatni sektor da generiše nova radna mesta, dođe do novih inovacija i da bude generator razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik