Novac sa datumom

Bez autora
Mar 20 2013

Ograničeni rokovi plaćanja za privredu i državu počinju da se računaju od 1. aprila. Preduzeća će međusobne obaveze morati da izmiruju za najviše 60, dok će država biznisu plaćati za najviše 45 dana. Privreda je godinama tražila da se reši pitanje plaćanja, ali mnogi, naročito male firme, strahuju od prelaznog perioda. S druge strane, i država nova pravila dočekuje okovana starim dugovima. Kašnjenja države se, prema podacima sa kraja prošle godine, procenjuju na 54 milijarde dinara. Oko 15 milijardi dinara su obaveze fondova obaveznog socijalnog osiguranja, 13 milijardi dinara su dugovi gradova i opština, a toliko se potražuje od bolnica i domova zdravlja. Oko 11 milijardi nisu isplatili budžetski korisnici i još dve milijarde duguju „Putevi Srbije“. Postoji plan za vraćanje oko 20 milijardi dinara i to do kraja 2015. godine, ali oko 35 milijardi obaveza i dalje su bez rešenja.

Novac sa datumomOgraničeni rokovi plaćanja za privredu i državu počinju da se računaju od 1. aprila. Preduzeća će međusobne obaveze morati da izmiruju za najviše 60, dok će država biznisu plaćati za najviše 45 dana.

Privreda je godinama tražila da se reši pitanje plaćanja, ali mnogi, naročito male firme, strahuju od prelaznog perioda. S druge strane, i država nova pravila dočekuje okovana starim dugovima.

Kašnjenja države se, prema podacima sa kraja prošle godine, procenjuju na 54 milijarde dinara. Oko 15 milijardi dinara su obaveze fondova obaveznog socijalnog osiguranja, 13 milijardi dinara su dugovi gradova i opština, a toliko se potražuje od bolnica i domova zdravlja. Oko 11 milijardi nisu isplatili budžetski korisnici i još dve milijarde duguju „Putevi Srbije“. Postoji plan za vraćanje oko 20 milijardi dinara i to do kraja 2015. godine, ali oko 35 milijardi obaveza i dalje su bez rešenja.

Iz ugla privrede, najvažnije je da zakon uvede disciplinu i to baš u državne institucije i preduzeća.

- Mi se i sada krećemo u okvirima koje predviđa i zakon - kaže Toplica Spasojević, predsednik „ITM grupe“.

- Nova pravila imaju najviše smisla za obaveze države. Većina zemalja u krizu je ušla tako što je skratila rokove plaćanja prema privatnom sektoru. Kod nas se desila obrnuta stvar. Država je obustavila plaćanja i mnoge dovela do bankrotstva.

Možda su mogli rokove i da ograniče samo za državu, a da privatnike ostave da se sami dogovaraju. Namera je verovatno bila da se zaštiti male firme koje posluju sa velikim igračima.

Privrednici napominju da je važno da se novih pravila drže svi učesnici na tržištu. U suprotnom, sistem neće funkcionisati.

- Mi smo spremni, kako bude tržištu tako će biti i nama - smatra Milan Petrović, predsednik Srpske asocijalcije menadžera i direktor „Centro štampe“.

- Nijedna kompanija nije izolovana na tržištu. Ako svi budu primenjivali, biće nam bolje, ali ako neko ne bude poštovao rokove, to će se osetiti kao domino efekat i biće problema. Kod nas je trenutno prosek plaćanja između 56 i 58 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik