Plastične vrećice predstavljaju veliki ekološki i estetski problem

Bez autora
May 22 2014

Jednokratne plastične vrećice, tzv. tregerice, lagane su, praktične, a usto i ekonomična ambalaža u koju možemo smjestiti proizvode koje kupimo, a najčešće ih samo jednom iskoristimo i potom odbacimo. Gotovo ih je nemoguće izbjeći u svakodnevnoj upotrebi jer ih besplatno dobivamo u prodavnicama prehrambene robe, pekarama, apotekama... Proizvođači često tvrde da je udio plastičnih vrećica u ukupnoj količini otpada zanemariv, no zbog svoje dugovječnosti, nekontroliranog bacanja, postao je prevelika opasnost za okoliš i životinjski svijet. Iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH ističu da se problem plastičnih vrećica može riješiti podizanjem naše svijesti o tome da nosimo cekere i već zaboravljene višekratne papirnate kese pri kupovini, biramo proizvode zapakovane u materijale koji se mogu reciklirati i kao takvi ponovo upotrijebiti.

Plastične vrećice predstavljaju veliki ekološki i estetski problemJednokratne plastične vrećice, tzv. tregerice, lagane su, praktične, a usto i ekonomična ambalaža u koju možemo smjestiti proizvode koje kupimo, a najčešće ih samo jednom iskoristimo i potom odbacimo.

Gotovo ih je nemoguće izbjeći u svakodnevnoj upotrebi jer ih besplatno dobivamo u prodavnicama prehrambene robe, pekarama, apotekama...

Proizvođači često tvrde da je udio plastičnih vrećica u ukupnoj količini otpada zanemariv, no zbog svoje dugovječnosti, nekontroliranog bacanja, postao je prevelika opasnost za okoliš i životinjski svijet.

Iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH ističu da se problem plastičnih vrećica može riješiti podizanjem naše svijesti o tome da nosimo cekere i već zaboravljene višekratne papirnate kese pri kupovini, biramo proizvode zapakovane u materijale koji se mogu reciklirati i kao takvi ponovo upotrijebiti.

- Bez obzira na nivo ekološke svijesti, svi se slažu oko toga da plastične vrećice predstavljaju jedan od velikih ekoloških i estetskih problema. Inicijativa da se korištenje plastičnih vrećica zabrani u trgovinama proširila se do te mjere da su mnoge zemlje širom svijeta već odavno uvele strogu kontrolu i poseban porez na plastične vrećice, a u cilju smanjenja njihove upotrebe.

Ukorijenjene navike u ponašanju najteže je mijenjati.

Istraživanja su pokazala da je prosječan vijek korištenja tanke plastične kese 12 minuta, nakon čega najčešće završava u prirodi ili na nekoj deponiji.

Procjenjuje se da se u BiH godišnje upotrijebi i baci više stotina miliona plastičnih kesa, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI), što BiH čini najzagađenijom zemljom plastičnim kesama u okruženju.

Osnovni cilj uvođenja naknada za kese je stavljanje naglaska na ono što je nepoželjno - s jedne strane, dovesti do toga da ih građani uzimaju u manjem broju, a s druge strane utjecati na trgovce da se opredjeljuju za alternativna rješenja koja će ih izuzeti od plaćanja naknade (biorazgradive vrećice, papirne kese, platnene torbe, itd.). Uvođenjem naknade za plastične kese minimalno se opterećuju trgovci, destimuliraju se građani za korištenje plastičnih kesa te ujedno štite priroda i okoliš - rekli su nam u Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

Natjerali nas zakoni ili ne, poenta uvijek ostaje u odgovornom postupanju s otpadom. Svakako pozivamo naše velike trgovačke lance, male trgovine i sve koji se mogu prepoznati da se pobrinu da i biorazgradive vrećice, kao i trajne platnene vrećice budu što više dostupne kupcima, apeliraju iz Fonda.

Vlada Federacije BiH donijela je Uredbu o naknadama za plastične vrećice tregerice kojom se trgovcima registriranim na području FBiH pripisuju obračunavanje i plaćanje naknade, visina i način obračuna i plaćanja naknade za plastične vrećice tregerice stavljene u promet.

Oni plaćaju naknadu Fondu za zaštitu okoliša FBiH zbog stavljanja u promet plastičnih vrećica, i to dvaput godišnje na osnovu izvještaja o količini plastičnih vrećica stavljenih u promet, na obrascu koji propisuje Fond. Sredstva prikupljena po tom osnovu distribuirat će se isključivo za projekte zbrinjavanja plastičnih kesa i drugih vrsta plastičnog otpada, kao i za projekte sanacije negativnih posljedica njihove upotrebe po prirodu i okoliš.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik