Dogodine redovne helikopterske linije u Srbiji?

Bez autora
Dec 29 2015

Naredne godine bi Srbija mogla, pored vozova, autobusa i aviona da ima i redovne helikopterske linije. Tačnije, privatnici bi mogli da se uključe u sve vidove helikopterskog saobraćaja.Neki su za to već spremni i samo čekaju propise. Civilni vazdušni saobraćaj helikopterima u Srbiji je u začetku, ali se u Dobanovcima već pet godina obučavaju kandidati za pilote u jedinoj školi te vrste na prostoru bivše Jugoslavije i Grčke.

Dogodine redovne helikopterske linije u Srbiji?Naredne godine bi Srbija mogla, pored vozova, autobusa i aviona da ima i redovne helikopterske linije. Tačnije, privatnici bi mogli da se uključe u sve vidove helikopterskog saobraćaja. Neki su za to već spremni i samo čekaju propise.

Civilni vazdušni saobraćaj helikopterima u Srbiji je u začetku, ali se u Dobanovcima već pet godina obučavaju kandidati za pilote u jedinoj školi te vrste na prostoru bivše Jugoslavije i Grčke. Među desetak pilota je i Sara Krneta, prva žena pilot te škole, čime će dopuniti postojeću letačku dozvolu.

"Letim od svoje šesnaeste, sedamnaeste godine i zanimljivo je to što sam prvo naučila da letim avionom, pa onda da vozim auto", kaže Sara Krneta iz škole za obuku pilota "Helimaster" u Dobanovcima.

Ona je odlučila da krene očevim stopama, kako bi se bavila javnim prevozom putnika helikopterima. Pravilnik o vanaerodomskom sletanju i poletanju otvorio je novo poglavlje srpskog vazdušnog saobraćaja ali i privrede.

"U današnje vreme brzina za poslovanje je vrlo važna. Postoji povećano interesovanje stranih kompanija za prevoz helikopterom", kaže pilot Goran Krneta.

Javni prevoz helikopterom, kao vazdušnim taksijem, zbog procedura, u potpunosti će biti uspostavljen u maju naredne godine. U Srbiji za sada postoje tri registrovana helidroma.

Jedan je u Dobanovcima, drugi u Gorobilju kod Požege, a treći na Mokroj Gori.

Izgradnja helidroma jeftinija je od aerodroma, a civilni helikopterski saobraćaj u Srbiji mogao bi imati veliki značaj u hitnim situacijama. Zdravstveni centar Užice, koji brine o zdravlju više od trista hiljada žitelja, do sada je više puta angažovao vojne i policijske helikoptere.

"Ako mi težimo Evropi, onda je to sastavni deo pružanja usluga po evropskim standardima", objašnjava direktor ZC Užice dr Miloš Božović.

Na to računa i Goran Krneta, koji kaže da su pripremili projekat o medicinskom helikopterskom saobraćaju. Do sada nisu naišli na otvorena vrata za javno privatno partnerstvo, kojim bi moglo da se aplicira pretpristupnim fondovima Evropske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik