Nema dobrovoljaca za odlazak iz ŽRS

Bez autora
Jan 25 2018

Radnici "Željeznica Republike Srpske" samo se interesuju za dobrovoljni odlazak iz ove javne firme, a još se niko nije prijavio za taj korak. Kako je rekao Boris Šukalo, potpredsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti u ŽRS, do sada je imao oko 150 poziva kolega, koji su se samo interesovali i pitali koji su uslovi za to. Ističe da sindikalci, ali i radnici, o dobrovoljnim odlascima ništa ne znaju jer im niko ništa ne govori. Koliko će biti otpremnina, da li se radi o našim prosječnim platama ili je u pitanju republički prosjek, ništa mi ne znamo, rekao je Šukalo. Podsjećamo da se dobrovoljni odlazak iz ŽRS radi u sklopu restrukturizacije ovog preduzeća kako bi se izvuklo iz višegodišnje dubioze, kako finansijske, tako i s viškom radnika, koji se procjenjuje na više od hiljadu. Prema prvim procjenama, iz firme za prvu ruku treba da ode između 160 radnika.

Nema dobrovoljaca za odlazak iz ŽRSRadnici "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) samo se interesuju za dobrovoljni odlazak iz ove javne firme, a još se niko nije prijavio za taj korak.

Kako je za "Nezavisne" rekao Boris Šukalo, potpredsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti u ŽRS, do sada je imao oko 150 poziva kolega, koji su se samo interesovali i pitali koji su uslovi za to. Ističe da sindikalci, ali i radnici, o dobrovoljnim odlascima ništa ne znaju jer im niko ništa ne govori.

"Koliko će biti otpremnina, da li se radi o našim prosječnim platama ili je u pitanju republički prosjek, ništa mi ne znamo", rekao je Šukalo.

Podsjećamo da se dobrovoljni odlazak iz ŽRS radi u sklopu restrukturizacije ovog preduzeća kako bi se izvuklo iz višegodišnje dubioze, kako finansijske, tako i s viškom radnika, koji se procjenjuje na više od hiljadu. Prema prvim procjenama, iz firme za prvu ruku treba da ode između 160 radnika.

"Nezavisnim" su u ŽRS rekli da još nije ponuđen dobrovoljni odlazak iz preduzeća, te da će to biti urađeno u narednom periodu.

"Tada ćemo moći i govoriti o broju zainteresovanih za tu opciju. Onima koji se nakon poziva odluče da dobrovoljno napuste preduzeće, Uprava će ponuditi, pored zakonom utvrđenog iznosa koji je predviđen za tehnološki višak, i naknadu za dobrovoljni odlazak u istom iznosu. S obzirom na to da je za radnika koji se proglasi tehnološkim viškom zakonodavac predvidio jednu trećinu njegove prosječne plate ostvarene u posljednja tri mjeseca u preduzeću, a maksimalno je to iznos od šest takvih plata, za dobrovoljni odlazak radniku ŽRS biće isplaćeno maksimalno 12, zavisno od godina provedenih u preduzeću", navode iz ŽRS.

U Sindikatu tvrde da imaju manjka radnika u nekim radnim jedinicama, a ne viška.

"Najgora je situacija u radionicama u Banjaluci i Prijedoru. Tamo smo ostali bez velikog broja majstora, koji su u stvari bili nosioci posla. Samo u Banjaluci na stanici imate 9.000 radnih sati viška u jednoj godini. Ljudi nisu mogli otići ni na godišnji. Mi nemamo dovoljno varilaca, limara, otpravnika vozova, mašinovođa i ovo definitivno nije rješenje niti način da se riješi višak radnika, dok oni koji ništa nisu radili i koji su bili dezerteri i dalje ostaju da leže u kancelariji za 1.000 maraka i čekaju 65 godina starosti kako bi otišli u penziju", zaključuje Šukalo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik