Vukovarska luka: U 2015. pretovareno 303.920 tona tereta

Bez autora
Jan 12 2016

Prošla 2015. godina u vukovarskoj luci ostat će zabilježena kao godina u kojoj je zabilježen osjetan porast ukupnog pretovara tereta. Tijekom 2015. godine pretovarili smo 303.920 tona raznoga tereta što je za 23 posto više nego tijekom 2014. godine. Ovaj rast je za nas veoma značajan, a u isto vrijeme budi nam i optimizam za bolje poslovne rezultate u ovoj i narednim godinama. Pojašnjava kako je do značajnijeg porasta pretovara došlo u drugoj polovici godine, a da su za prošlogodišnje brojke najzaslužniji tereti iz Petrokemije Kutina. Brojke bi bile još i bolje ali je luci dio tereta odvukla i tvrtka Vupik koja je na Dunavu izgradila vlastitu pretovarnu rampu ali i izgradnja željezničkog kolosijeka koji vodi do tvrtke Adriatica Dunav.

Vukovarska luka: U 2015. pretovareno 303.920 tona raznoga teretaProšla 2015. godina u vukovarskoj luci ostat će zabilježena kao godina u kojoj je zabilježen osjetan porast ukupnog pretovara tereta.

– Tijekom 2015. godine pretovarili smo 303.920 tona raznoga tereta što je za 23 posto više nego tijekom 2014. godine. Ovaj rast je za nas veoma značajan, a u isto vrijeme budi nam i optimizam za bolje poslovne rezultate u ovoj i narednim godinama, kaže direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević.

Pojašnjava kako je do značajnijeg porasta pretovara došlo u drugoj polovici godine, a da su za prošlogodišnje brojke najzaslužniji tereti iz Petrokemije Kutina. Brojke bi bile još i bolje ali je luci dio tereta odvukla i tvrtka Vupik koja je na Dunavu izgradila vlastitu pretovarnu rampu ali i izgradnja željezničkog kolosijeka koji vodi do tvrtke Adriatica Dunav.

Mihaljević kaže kako je samo radi izgradnje toga kolosijeka luka izgubila oko 40.000 tona umjetnog gnojiva koji bi se inače pretovarivao u luci. Uz sve to i Sava je tijekom prošle godine bila plovna tako da Luka Vukovar nije zabilježila terete iz BiH.

– To su stvari na koje smo mi računali i koje nas nisu iznenadile. Ipak, i za ovu godinu očekujem pozitivne brojke. Zadovoljio bi nas ukupni rast pretovarenih tereta za 6 posto, kaže Mihaljević.

Podsjetio je i kako je do 1991. godine u vukovarskoj luci pretovareno i do 1,2 milijuna tona tereta, a da je poslije rata poslovno najuspješnija bila 2006. godina kada je pretovareno 915.798 tona robe. Usporedo s borbom oko novih tereta čelnici Luke Vukovar pripremaju se i za najavljenu privatizaciju.

Temeljni kapital Luke Vukovar je smanjen tako da se sada samo čeka odluka vlasnika, odnosno, Vlade RH koja još nije formirana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik