Akcize i na brzu hranu

Bez autora
Jan 31 2012

Ministarstvo finansija razmotriće mogućnost eventualnog uvođenja akciza na proizvode kao što su grickalice i brza hrana, nakon što uradi analizu njihovih efekata na kafu i gazirana pića. Iz Ministarstva su kazali da će akcize na kafu i gazirana pića sa dodatkom šećera biti uvedene 1. aprila, kako bi se novi akcizni obveznici mogli prilagoditi. Posljednjim izmjenama Zakona o akcizama, koji je u primjeni od januara ove godine, smanjena je akciza na dizel gorivo, povećana ona na alkohol i cigarete i uvedene su akcize na kafu i gazirana pića sa dodatkom šećera sa odloženom primjenom od tri mjeseca. Iz Ministarstva su dodali da su naredne izmjene Zakona o akcizama planirane za treći kvartal ove godine. Od 1. januara akcize na cigarete povećane su od 13 do 15 centi, dok su na dizel gorivo niže dva centa po litru. Akcize na kafu bi trebalo da iznose 20 odsto njene vrijednosti, dok će one na gazirana pića biti deset centi po litru.

Akcize i na brzu hranuMinistarstvo finansija razmotriće mogućnost eventualnog uvođenja akciza na proizvode kao što su grickalice i brza hrana, nakon što uradi analizu njihovih efekata na kafu i gazirana pića.

Iz Ministarstva su agenciji MINA-business kazali da će akcize na kafu i gazirana pića sa dodatkom šećera biti uvedene 1. aprila, kako bi se novi akcizni obveznici mogli prilagoditi.

"Posljednjim izmjenama Zakona o akcizama, koji je u primjeni od januara ove godine, smanjili smo akcizu na dizel gorivo, povećali onu na alkohol i cigarete i uveli akcize na kafu i gazirana pića sa dodatkom šećera sa odloženom primjenom od tri mjeseca", rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da su naredne izmjene Zakona o akcizama planirane za treći kvartal ove godine.

"One će biti na liniji našeg opredjeljenja u akciznoj politici, koje znači postepeno povećanje akcize na duvanske proizvode i alkohol", precizirali su iz Ministarstva.

Od 1. januara akcize na cigarete povećane su od 13 do 15 centi, dok su na dizel gorivo niže dva centa po litru. Akcize na kafu bi trebalo da iznose 20 odsto njene vrijednosti, dok će one na gazirana pića biti deset centi po litru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik