Bolji plasman domaćih proizvoda

Bez autora
Sep 08 2011

Predstavnici velikih poslovno-tržnih centara u Republici Srpskoj, na jučerašnjem sastanku sa predsjednikom Vlade RS Aleksandrom Džombićem, dali su punu podršku inicijativi za bolji plasman i promociju domaćih proizvoda u trgovinama. Sve naplate ulaza domaćih proizvoda u trgovine treba sankcionisati. Na sastanku je data puna podrška inicijativi za bolji plasman i promociju domaćih proizvoda u trgovinama. Zakonska odredba je ravnomjerna zastupljenost domaćih i stranih proizvoda. Ono što Vlada Srpske treba da radi u saradnji sa domaćim proizvođačima i Privrednom komorom RS jeste da se edukuju potrošači, da se nastavi sa kampanjom promocije domaće proizvodnje, izdvoji više sredstava za kampanju, a trgovinski lanci su čak spremni da učestvuju u kampanji i da za nju izdvoje veća sredstva. Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti uvođenja jedinstvenog radnog vremena za velike markete kako ne bi bilo nelojalne konkurencije, posebno u graničnom pojasu različitih opština.

Bolji plasman domaćih proizvodaPredstavnici velikih poslovno-tržnih centara u Republici Srpskoj, na jučerašnjem sastanku sa predsjednikom Vlade RS Aleksandrom Džombićem, dali su punu podršku inicijativi za bolji plasman i promociju domaćih proizvoda u trgovinama.

- Sve naplate ulaza domaćih proizvoda u trgovine treba sankcionisati. Na sastanku je data puna podrška inicijativi za bolji plasman i promociju domaćih proizvoda u trgovinama - izjavio je Džombić.

Dodao je da je zakonska odredba ravnomjerna zastupljenost domaćih i stranih proizvoda.

- Ono što Vlada Srpske treba da radi u saradnji sa domaćim proizvođačima i Privrednom komorom RS jeste da edukujemo potrošače, da nastavimo sa kampanjom promocije domaće proizvodnje, izdvojimo više sredstava za kampanju, a trgovinski lanci su čak spremni da učestvuju u kampanji i da za nju izdvoje veća sredstva - rekao je Džombić.

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o mogućnosti uvođenja jedinstvenog radnog vremena za velike markete kako ne bi bilo nelojalne konkurencije, posebno u graničnom pojasu različitih opština.

- Dogovoren je i sljedeći sastanak, na koji bi bili pozvani i domaći proizvođači iz RS kako bi se u otvorenom razgovoru sagledali postojeći problemi, a trgovački lanci su spremni da učestvuju u kampanji "Naše je bolje", u kojoj bi trebalo svi da daju doprinos - rekao je Džombić.

Direktor BMD centra Doboj Boro Bjelošević naveo je da su trgovački lanci spremni da daju podršku boljoj promociji i plasmanu domaćih proizvoda.

- Zajedno ćemo pristupiti daljem formiranju zajedničkog tijela kako ova aktivnost ne bi ostala samo na ovom sastanku nego da se preduzmu i konkretne mjere - kaže Bjelošević.

Rokovi

Džombić je izjavio da se na sastanku insistiralo i na smanjenju rokova isplata za robu domaćim proizvođačima od strane trgovačkih centara, koji sada u prosjeku traju od 60 do 90 dana.

- Ako je potrebno, obezbijedićemo dodatnu likvidnost trgovačkim lancima kako bi se ovi rokovi smanjili, a ovo se naročito odnosi na robu sa kratkim rokom trajanja - rekao je Džombić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik