Cijene 50 posto niže nego u EU

Bez autora
Feb 02 2012

Opšti nivo cijena u Bosni i Hercegovini iznosi 50 posto prosjeka u 27 zemalja Evropske unije i po tom parametru naša zemlja nije na evropskom dnu, ali jeste po stvarnoj individualnoj potrošnji svojih stanovnika. U našoj zemlji cijene su više nego u Srbiji gdje iznose 46 posto prosjeka EU, Albaniji gdje iznose 42 posto, te Makedoniji koja je sa prosjekom cijena od 39 posto prosjeka EU najjeftinija zemalja u Evropi. Međutim, kada se poreda stvarna individualna potrošnja po stanovniku, a koja se sastoji od izdataka na robe i usluge koje je domaćinstvo potrošilo ili platilo, kao i od usluga koje su osigurale neprofitne institucije i vlade za potrebe individualne potrošnje, BiH se nalazi na pretposljednjem mjestu u Evropi. Naime, stvarna individualna potrošnja u BiH iznosi samo 37 posto prosjeka Evropske unije. Iza nas je Albanija gdje je ovaj indeks 31 posto.

Cijene 50 posto niže nego u EUOpšti nivo cijena u Bosni i Hercegovini iznosi 50 posto prosjeka u 27 zemalja Evropske unije i po tom parametru naša zemlja nije na evropskom dnu, ali jeste po stvarnoj individualnoj potrošnji svojih stanovnika, podaci su Agencije za statistiku BiH koji su preuzeti od Eurostata.

U našoj zemlji cijene su više nego u Srbiji gdje iznose 46 posto prosjeka EU, Albaniji gdje iznose 42 posto, te Makedoniji koja je sa prosjekom cijena od 39 posto prosjeka EU najjeftinija zemalja u Evropi.

Međutim, kada se poreda stvarna individualna potrošnja po stanovniku, a koja se sastoji od izdataka na robe i usluge koje je domaćinstvo potrošilo ili platilo, kao i od usluga koje su osigurale neprofitne institucije i vlade za potrebe individualne potrošnje, BiH se nalazi na pretposljednjem mjestu u Evropi.

Naime, stvarna individualna potrošnja u BiH iznosi samo 37 posto prosjeka Evropske unije. Iza nas je Albanija gdje je ovaj indeks 31 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik