Izvoz veći 44 odsto

Bez autora
Sep 26 2011

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period od januara do avgusta ove godine iznosila je 1,5 milijardi eura, što ukazuje na rast od 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izvezeno je robe u vrijednosti od 289,5 miliona eura, što je više za 44 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 1,19 milijardi eura, što je više za 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,3 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom period prethodne godine, kada je iznosila 18,6 odsto. U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani prema materijalu- sektor 6, u iznosu od 145,1 milionaeura (koju čine: Obojeni metali u iznosu od 127,1 miliona eura i Gvožđe i čelik u iznosu 11,6 miliona eura).

Izvoz veći 44 odstoUkupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period od januara do avgusta ove godine, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, iznosila je 1,5 milijardi eura, što ukazuje na rast od 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 289,5 miliona eura, što je više za 44 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 1,19 milijardi eura, što je više za 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,3 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom period prethodne godine, kada je iznosila 18,6 odsto.

U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani prema materijalu- sektor 6, u iznosu od 145,1 milionaeura (koju čine: Obojeni metali u iznosu od 127,1 miliona eura i Gvožđe i čelik u iznosu 11,6 miliona eura).

U strukturi uvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi sektora 0 – Hrana i žive životinje u iznosu od 234,3 miliona eura (koji čine: Meso i prerade od mesa u iznosu od 47,1 miliona eura i Žitarice i preparati žitarica u iznosu od 39,5 miliona eura).

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su: Mađarska (57 miliona eura), Srbija (55,1 miliona eura), Grčka (36 miliona eura).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Srbija (345,1 miliona eura), Grčka (97,1 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (87 miliona eura).

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik